Цвијановић: Међународни фактор да не урушава БиХ, него да јој помаже

10.12.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да међународни фактор не смије стално прилазити БиХ на начин да је више урушава, него да јој помаже да напредује.

– То је лицемјерно. Зашто се у БиХ стално праве политичке замке, зашто се отежава да се гради унутрашње повјерење, да се све ово прави функционалнијом причом и да испуњавамо своје обавезе у складу са Уставом – упитала је Цвијановић.

Према њеним ријечима, такав однос међународног фактора отежава да се направи нормалан суживот.

– Отежавају да наше институције могу добро да сарађују и функционишу међусобно, зато што су на страни једних – рекла је Цвијановић.

Цвијановић је навела да Република Српска зна да артикулише свој став према таквим питањима, те да се паралелно с тим носи са ужасно тешким здравственим и финансијским проблемима, суочена са много више непријатеља него пријатеља.

Она је истакла да Република Српска годинама ради на јачању Министарства унутрашњих послова, али да је за рјешавање питања миграната, безбједносних ризика и потенцијалних терориста потребна регионална и унутар европска сарадња.

Цвијановић је указала на то да у БиХ не постоји исти приступ према тим питањима, али да ни спољни свијет, који, како је рекла, стално покушава да нам објасни да је пријатељски, нема исти приступ.

– На унутрашњем плану нисам видјела посвећеност свих да се на исти начин баве мигрантима, имали смо чак дебате у оквиру бошњачког политичког корпуса са врло истакнутим политиким личностима, који су једне друге оптуживали да доводе мигранте, дају лажне визе и слично, што је само по себи и индикативно и опасно – рекла је Цвијановић за „К3“ телевизију.

Она је додала да, с друге стране, нема исте посвећеност да се разријеше неки вишедеценијски проблеми.

– Ту је и страни фактор, који нам покушава објеснити да су они пријатељи са свима, који просто зажмири на такве ствари. Они знају да постоји проблем, али зажмире на њега, зато што би бавећи се безбједносним аспектом на тај начин нарушили одређени политички аспект који граде са појединима у оквиру БиХ – објаснила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, ту неће да упиру прстом, јер воле да упиру прстом само у Републику Српску и неће да кажу о одговорности за постојање кампова за обуку терориста или о одговорности власти која је таквим људима давала документе.

– То нећете никад чути, али чујете високог представника који прича о Републици Српској, те неке странце у америчком Конгресу који кажу како овдје треба да се укине национални вето, ентитетско гласање, да се развласте ентитети, да нестану. Отворено говоре о томе како треба да уништимо Дејтонски споразум – напоменула је Цвијановић.

Говорећи о различитим амандманима за уставне промјене у БиХ, Цвијановић је навела да промјене предлажу они који двије године од избора нису формирали власт у Федерацији БиХ.

– Они на сваки могући начин желе да прескоче уставну структуру, да убаце неку нову функцију, тијело, нову праксу на нивоу БиХ која обезвлашћује Републику. Обезвријеђен је Устав, али немамо ни комодитет ни право да га се ми одричемо зато што га неко други обезвређује – нагласила је Цвијановић.

Цвијановић је навела да су ствари у БиХ драстично промијењене интервенцијама високих представника, али „и неким нашим наивностима“.

– Много тога је одузето од Републике Српске, а тиме ништа нисмо добили, осим да мање вјерујемо једни другима. Тим развлашћивањем смо направили штету Републици Српској, а никакву корист БиХ – поручила је Цвијановић.

Она је навела да многи странци који долазе у БиХ разумију како ствари стоје, али да се уклапају у оно што је нека општа задата матрица, те да када оду са функције кажу како је Српска била у праву.

– Колико пута ми овдје треба да кажемо да нама не смета БиХ ако је она праведна према свима. Колико пута треба да кажемо да је оригиналан Дејтонски споразум бољи и функционалнији него овај микс и експеримент који је направљен или колико пута да кажемо да вјерујемо да ствари треба да се ријеше унутрашњим дијалогом, а не наметањем рјешења, па да би нам вјеровали – додала је Цвијановић.

Цвијановић је навела да је за партнерство са међународном заједницом, али никако за пријетње, кажњавање и диктирање.

– Какав је то однос или поданичка структура која треба само да ради што му се напише? То не прихватам као начин функционисања, зато што мислим да је Република пуно важнија и да има пуно више права на свој глас – истакла је Цвијановићева.

Она је додала да је за проевропску оријентацију тако да се дефинишу домаћи приоритети, да се усклади законодавство на начин да свако ради у складу са својим уставним надлежностима и да се паралелно с тим увијек води дијалог о крупним политичким питањима.

Архива