Цвијановић: Изостанак Џаферовића и Комшића дипломатски скандал

15.12.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да је изостанак чланова Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића са састанка са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејом Лавровим дипломатски скандал, те показује дефицит БиХ.

– То јесте дипломатски скандал да не одржите састанак и да на њему не кажете шта мислите. Сматрам да то показује дефицит БиХ. То када ви одбијате или нећете да будете на неком састанку, мени више личи на дефицит оних који то раде, него што би могло представљати неку штету ономе ко вам је дошао у посјету – изјавила је Цвијановић Срни.

Према њеним ријечима, Џаферовић и Комшић су само нанијели штету БиХ, никако Руској Федерацији.

– Што се тиче Републике Српске, ми желимо да његујемо добре односе. Ми имамо добро партнерство. Волимо чињеницу да имате Русију која жели да прочита извјештај Републике Српске у Савјету безбједности УН, волимо зато што желе и заговара дејтонски концепт који значи и једнакост и конститутивност, равноправност и суживот који је заснован на неким фер основама, за све који живе у БиХ – истакла је Цвијановић.

Она је навела да је изузетно важно што је шеф руске дипломатије дошао у посјету БиХ, те изразила задовољство што се са Лавровим срела на територији Републике Српске.

– Мислим да је то био велики дан за Републику Српску, али и за БиХ. Ви имате дипломату таквог формата, свјетски признатог и познатог, који има велику државу иза себе, који вам долази у посјету и жели свакога да разумије и то је добро – рекла је Цвијановић.

Она је навела да је посјета Лаврова почела на начин да су се први састанци дешавали у Републици Српској, те истакла да то не би требало да буде разлог који би фрустрирао било кога у БиХ.

– Нажалост, видјели смо да то представља значајну фрустрацију за Џаферовића и Комшића. Вјерујем да је њима тешко одржати тај састанак, јер су то људи који када год дође нека друга делегација, причају о малигном руском утицају и вјероватно им је био проблем да се суоче са човјеком који је представник једне такве државе и долази у високу посјету БиХ – рекла је Цвијановић.

Архива