Цвијановић: Хрвати и Срби желе децентрализовану БиХ, а Бошњаци унитарну

15.12.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је за евентуалну ревизију Дејтонског споразума потребна сагласност свих у БиХ, а сви у БиХ су свједоци да ту нема јединственог мишљењa.

– Много пута се наметала та тема да ли је потребна ревизија Дејтона и сваки пут имамо ставове који долазе из Републике Српске а који говоре да она није потребна, али и да би се дешавала неопходна је сагласност свих у БиХ. Пиступ БиХ који ми видимо да долази од бошњачког народа јесте онај који говори у прилог унитаризације и централизацији – истакла је Цвијановић.

Са друге стране, нагласила је предсједница Српске, постоје два конститутивна народа, српски и хрватски, који заговарају принцип децентрализације БиХ, у оквиру које Српска брани своје надлжности које је добила а то значи високу аутономију и надлежност за све оно што је животно важно за грађане, те Хрвати који се боре за своје мјесто на политичком небу у оквиру БиХ, што је прилично жалосна чињеница 25 година након потписивања Дејтона.

Она је за портал jutarnji.hr навела да је највећи проблем у Дејтонском споразуму из угла Републике Српске свакако одмицање од основног споразума, те да ту мисли на бројне надлежности које су одузете од Српске и пребачене на ниво БиХ уз објашњење да ћемо, како су рекли, тада добити „рационалнију, ефикаснију и бољу државу“ што је измишљена, лажна теза.

– Са аспекта Републике Српске, нас интересују наше надлежности. Ми не желимо никоме ништа да одузимамо али не желимо да се од Републике Српске одузима оно што јој је дато у Уставу – поручила је предсједница Српске.

Говорећи о очекивањима од новог америчког предсједника Џо Бајдена, Цвијановић је истакла да, без обзира која је администрација на челу САД или каква је структура која је доминантна у оквиру ЕУ, очекује да сви увијек имају реалан приступ не само према БиХ већ и према региону.

– Када имате реалан приступ, не само према БиХ већ и према регији, онда можете и да долазите и до добрих рјешења. Наметати тезу како ће доћи неко са стране и направити неку ревизију Дејтона или наметнути неко ново уставно рјешење које ће некога развластити а некога додатно овластити, сматрам да су то неке велике илузије – закључила је предсједница Републике Српске.

Архива