Ћосић: Посјета Лаврова – велико признање за Српску и за Источно Сарајево

14.12.2020 Актуелно

Новоизабрани градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је Срни да је посјета руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова, поред великог признања за саму Репубику Српску и њено руководство, велика част и признање и за Источно Сарајево гдје ће вечерас боравити.

– Част нам је дочекати руског шефа дипломатије и биће велика привилегија бити дио званичне делегације која ће учествовати на састанку са Лавровом. Надам се да ћу као први директно изабрани градоначленик Источног Сарајева имати прилику да кажем колико Источно Сарајево дугује Руској Федерацији – рекао је Ћосић.

Он је истакао да треба почети прво од братских веза два народа.

– Ми Срби и овде у Источном Сарајеву осјећамо руски народ као братски народ, увијек гледамо у њега, а с друге стране треба погледати и конкретну помоћ – рекао је Ћосић, актуелни начелник општине Источно Ново Сарајево.

Према његовим ријечима, не треба заборавити да је велики број руских добровољаца учествовао у стварању Републике Српске и стварању Српског Сарајева.

– Не треба заборавити да је московски патријарх у рату посјетио Српско Сарајево и да смо и ми нашли начина да се одужимо руском народу постављајући споменик / сталном представнику Русије при УН/ Виталију Чуркину у Источном Сарајеву – напоменуо је Ћосић.

Он је изразио наду да ће на састанку имати прилику да упути и ријечи захвалности Лаврову, али да ће то бити и прилика да се отворе и нека нова поглавља, конкретне сарадње и конкретне помоћи.

Ћосић је подсјетио да Источно Сарајево има побратимске односе са руским градом Коломна, који се налази стотињак километара од Москве.

– Сигурно да ћемо у наредном периоду, заједно са општинама, развијати сарадњу која ће ићи у овом правцу и покушати доћи до конкретних облика подршке од руских градова и општина и од саме Русије. Не мислим да је то немогуће, мислим да је ова посјета и састав делегације која долази са министром права прилика да на такве ствари укажемо и да започнемо на конкретне активности – закључио је Ћосић.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и руководство Републике Српске састаће се вечерас са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом у сједишту Владе у Источном Сарајеву.

Архива