Буџет за 2021. биће буџет штедње институција Српске

03.12.2020 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да би буџет за 2021. годину требало да буде буџет штедње институција Републике.

Вишковић је навео да је на данашњој сједници Владе договорено да се материјални трошкови предвиђени у функционисању одређених институција сведу на ниво законом предвиђених обавеза, а да све преко тога буде смањено или заустављено, од непродуктивних инвестиција, путовања, дневница, плаћања одређених комисија и слично.

– Министри су добили инструкције да у наредних дан или два, у сарадњи са Министарством финансија, све ово реализују и да у понедјељак, 7. децембра, имамо припремљен документ који би се на сједници Владе нашао већ у уторак, 8. децембра – рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да се очекује да наредне године у буџету буде што више новчаних средстава на позицији јавних инвестиција и на позицији Компензационог фонда.

– Из тих позиција у наредној години планирамо да што више помажемо реалном и здравственом сектору, као што смо то чинили и ове године – напоменуо је Вишковић.

С обзиром на посљедице вируса корона и све оно што се дешава током посљедњих девет-десет мјесеци, Вишковић је нагласио да наредна година захтијева штедњу.

Према његовим ријечима, Влада ће на сљедећој сједници усвојити закључак који ће бити достављен свим јавним предузећима и установама, а којим ће се од њих тражити да у наредне три године морају у својим плановима пословања имати уштеде на потрошачкој страни од 10 одсто годишње.

– За оне који то не буду урадили, Влада неће усвојити планови и извјештаје – напоменуо је Вишковић.

Вишковић је нагласио да се оно што ради Влада мора пренијети и на остале институције и јавна предузећа, како би 2021. година заиста била година штедње у Републици Српској, а да се тиме не наруши ни јавна потрошња, нити стечена права по питању пензија, социјалних давања, подстицаја и свега другог што се исплаћује из буџета.

– Сматрамо да нам је свима одговорност да се одговорно и домаћински понашамо према буџету, а тиме и према Републици Српској – рекао је Вишковић.

Архива