Влада ће наставити да подржава привредни развој Сребренице

02.11.2020 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се данас у Сребреници са начелником ове општине Младеном Грујичићем.

На састанку је разговарано о развојним плановима и отварању нових привредних капацитета.

Након састанка, Вишковић је посјетио фабрику за производњу грађевинских контејнера Економик груп у Поточарима, која планира да гради нови објекат за покретање производње панела за израду контејнера.

Вишковић је изјавио да ће Влада Српске наставити да пружа подршку Сребреници, а посебно њеном привредном развоју који постаје све динамичнији.

Истакао је да је дошао да пружи подршку начелнику општине Сребреница Младену Грујичићу и да се промовише све што је урађено у посљедње четири године, оцијенивши да је урађено много.

Он је навео да је само у посљедњих годину дана асфалтирано 50 километара локалних путева за српска и бошњачка села у овој локалној заједници, те да ће обнова и изградња бити настављена.

Вишковић је оцијенио да је Сребреница у посљедње четири године промијенила изглед обновом фасада и кровова на свим стамбеним зградама и добила изглед урбане средине, а посебно је значајно отварање нових производних капацитета и њихово проширивање, као што је случај са компанијом Економик група.

– Свједоци смо да је, уз мноштво тешкоћа и сумњи у успјех, прије двије године покренута производња грађевинских контејнера у Поточарима са 20 радника и тај број је порастао на 70 запослених, а намјера власника је да гради нови погон, проширује производњу и уводи нови програм израде термоизолационих панела који се увозе, а користе се за производњу грађевинских контејнера. Такве пројекте Влада ће подржати, као и остале развојне програме у Сребреници и Републици Српској – поручио је Вишковић.

Он је истакао да ће Економик група панеле производити за своје потребе, али и за тржиште, а данас су у посјети и привредници из Аустрије који су заинтересовани за куповину контејнера.

– Треба да наставимо да отварамо нове погоне, да запошљавамо људе, да имају лична примања и да од свог рада могу да живе – нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, Управа Цивилне заштите Републике Српске прије неколико дана склопила је уговор о куповини 20 контејнера од ове фирме за потребе здравственог сектора, прије свега Клиничког центра у Бањалуци.

Он каже да ће бити настављена набавка и за остале болнице у Српској како би контејнери послужили као тријажа приликом уласка пацијената у здравствене установе јер је ријеч о условним објектима са гријањем, што је битно за предстојеће зимске услове.

– Обезбјеђивање контејнера кошта и ствара трошкове у буџету Републике Српске, али то је још један вид помоћи да се пандемија вируса стави под контролу – истакао је Вишковић и поново позвао грађане да поштују епидемиолошке мјере заштите, јер се пандемија може ставити под контролу једино одговорношћу и самоодговорношћу.

Он је замолио грађане да поштују мјере које прописује струка и које се примјењују у цијелом свијету.

Власник Економик групе, Бојан Ранкић, захвалио је премијеру Вишковићу и општини Сребреница, те најавио изградњу новог објекта за покретање производње термоизолационих панела у непосредној близини фабрике контејнера.

Грујичић је рекао да је покренута активност на оживљавању бањског лијечења и изградњи рехабилитационог здравственог центра у Сребреници за лијечење водом из Губера, те најавио инвестирање и отварање нових привредних субјеката међу којима је тренутно најзначајнија изградња и покретање рада погона за производњу термоизолационих панела.

Он каже да општина пружа одређену врсту олакшица и подстицаја инвеститорима.

Након Сребренице, премијер Српске посјетио је Зворник, а планирана је посјета и општини Милићи.

Архива