Вишковић: Увођење ограничења кретања зависи искључиво од грађана

06.11.2020 Актуелно

Увођење драстичнијих епидемиолошких мјера у Републици Српској, попут оних у првим мјесецима кризе, не зависи ни од једног органа или институције већ искључиво од понашања свих грађана, односно резултата којима ће се криза држати под контролом, рекао је предсједник Владе Српске Радован Вишковић, одговарајући на питање о могућим ограничењима кретања у емисији Отворено речено Радија Републике Српске.

Вишковић је потврдио да ће Бања Слатина данас примити прве ковид пацијенте са благом и средњом клиничком сликом, али да се бањски капацитети неће користити у пуној мјери уколико то не буде неопходно.

Он је најавио отварање још двије лабораторије за анализу узорака, као и укључивање 74 незапослена љекара у здравствени систем који ће бити финансирани средставима Компензационог фонда.

Говорећи о финансијској ситуацији, премијер Српске је рекао да је буџет стабилан и да је данас почела исплата пензија како би се избјегле гужве на шалтерима.

Он је рекао да ће послије избора у НСРС упутити приједлог за ребаланс буџета, првенствено због повећаног износа средстава који је у протеклом периоду издвојен за помоћ здравству и реалном сектору.

Навео је податак да је за осам мјесеци епидемије посао изгубило 16.900 радника, али да се у истом периоду запослило 19.200 радника.

Најављујући буџетски оквир за идућу годину од око 3,5 милијарде КМ, Вишковић је рекао да у првој половини јануара очекује да ММФ одобри средства из трогодишњег аранжмана од око 720 милиона КМ.

Архива