Вишковић: Крајње вријеме за усаглашавање и координисање мјера у БиХ

11.11.2020 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упозорава да евентуално увођење радикалних мјера за спречавање ширења вируса корона зависи од становништва и сматра да је вријеме да се виши ниво власти у БиХ укључи у рјешавање проблема изазваних епидемијом.

Вишковић је рекао да је данас разговарао са федералним премијером Фадилом Новалићем о организовању заједничког састанка са Савјетом министара, попут оног у Добоју на почетку пандемије.

– Добој би поново требало да буде то мјесто, али је у овом моменту предсједавајући Савјета министара /Зоран/ Тегелтија позитиван на вирус корона па чекамо да се он излијечи како би одржали састанак – рекао је Вишковић за БХТ1.

Он је упозорио да данашња цифра од 69 преминулих у Републици Српској и Федерацији БиХ од посљедица вируса корона представља крајње вријеме за усаглашавање и координисање мјера БиХ.

Предсједник Владе Републике Српске увјерен је да се у БиХ вирус корона може ставити под контролу искључиво поштовањем донесених мјера, избјегавањем прослава и јавних окупљања, укључујући и предизборне скупове.

– Штаб за ванредне ситуације Републике Српске препоручио је и многе су политичке партије и лидери то уважили и нисам могао да примијетим да су били неки скупови са стотинама и хиљадама окупљених – констатовао је Вишковић, наводећи да су окупљања у затвореном простору замијењена окупљањима на отвореном, уз поштовање мјера.

Вишковић је истакао да сви у БиХ треба да буду свјесни да за вирус корона тренутно нема лијека, ни вакцине.

Према његовим ријечима, чак и да је вакцина испитана и да је на свјетском тржишту, да би добила одобрење надлежних институција и стављена у промет у БиХ потребно је да прође скоро мјесец дана за потребне процедуре.

– То још увијек немамо, значи остаје нам да замолимо грађане, јер је то једина мјера која се показала свугдје у свијету, да носе заштитне маске, користе дезинфекцију, одржавају дистанцу и избјегавају окупљања. То је једини познати рецепт да смањимо да се корона више шири на простору БиХ – поручио је премијер Српске.

Он је упозорио да, осим о здрављу становништва и очувању здравственог система у оба ентитета, треба размишљати и о заштити економије.

– Сљедеће мјере зависе од нас. Никоме није у интересу затварање, закључавање – рекао је Вишковић и позвао становништво да не дозволи затварање попут оног из марта и априла.

Предсједник Владе Републике Српске је навео да су на данашњи дан здравствени системи у оба ентитета попуњени око 80 одсто и да немају претјераног простора, због чега је потребно и о томе водити рачуна.

Вишковић је нагласио да здравствне установе у Српској у овом моменту располажу количином заштине опреме довољном за најмање наредних пет до шест мјесеци, а да је у фази и набавка нових залиха.

– Сад нам долази из здравствених установа молба да покушамо набавити што више заштитних одијела за једнократну употребу – рекао је Вишковић и упозорио да да су проблем људски капацитети јер здравствено особље више од осам мјесеци ради на границама издржљивости.

Говорећи о евентуалном новом затварању, Вишковић је рекао да је питање колико ће то коштати, због чега је поновио апел да се становништво дисциплинује како би број заражених и умрлих од посљедица вируса корона почео да пада.

Када су у питању мјере које је Влада Републике Српске предузела за смањивање посљедица изазваних епидемијом вируса корона, Вишковић је навео да је од 19. марта до 9. новембра у Српској број запослених за 2.333 виши од оних који су остали без посла.

Архива