Вишковић: И наредне године улагања у здравствени и реални сектор

23.11.2020 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да ће буџетом за нареду годину, који би требало да буде на нивоу овогодишњег, око 3,5 милијарди КМ, бити настављена улагања у здравствени и реални сектор.

Вишковић је у интервјуу Срни истакао да ће се радити на уштедама, односно смањењу трошкова од репрезентације до стручних услуга да би више средстава могло бити издвојено за инвестиције и капитална улагања.

– Нажалост, због пандемије вируса корона први пут ћемо имати ставку гранта за Компензациони фонд јер у суштини из овог фонда плаћамо обавезе према здравственом, реалном сектору и тако даље. Сигурно да ћемо на тој позицији имати значајна средства, више од 50 милиона КМ која ће моћи да прате и здравство и реални сектор у 2021. години као што смо радили и у овој – рекао је Вишковић и навео да је планирано да буџет за 2021. годину буде усвојен у децембру.

Он је нагласио да су коментари да се Република Српска бори са беспарицом махом приче опозиције које се чују годинама, али никада нису остварене њихове прогнозе да неће бити плата, пензија или осталих давања.

– Република Српска је финансијски стабилна, испуњава своје обавезе, исплаћује плате, пензије, социјална давања, тако да не треба претјерано трошити вријеме на такве коментаре – истакао је Вишковић и додао да је довољно питати оне који добијају средства из буџета да ли има нешто да им није исплаћено.

Као доказ финансијске стабилности Републике Српске, премијер Српске наводи усвајање другог ребаланса буџета за ову годину који ће бити увећан за око 23 милиона КМ у односу на први ребаланс који је креиран почетком пандемије вируса корона.

Вишковић је истакао да ће буџетом за наредну годину бити планирано и повећање пензија, за шта ће бити потребно око 50 милиона КМ на годишњем нивоу.

Он је подсјетио да је Законом о пензијско-инвалидском осигурању предвиђено да се сваке године у јануару ради редовно усклађивање пензија у складу са трошковима живота и растом плата у претходној години.

– Када би се то радило данас, било би између три и четири одсто. Ако је четири одсто, то је онда додатно четири милиона КМ на мјесечном нивоу за пензије. Република и сада сервисира средства која недостају за пензије – око 20 милиона КМ мјесечно – навео је Вишковић.

Говорећи о мјерама Владе Републике Српске и помоћи привреди у протеклих девет мјесеци пандемије вируса корона, Вишковић је навео да се успјело сачувати ниво запослености који је био прије пандемије.

– Од почетка пандемије вируса корона до данас имамо 17.992 радника који су остали без посла, а у истом том периоду имамо 20.447 новозапослених. Жалим за сваким радним мјестом у Републици Српској и знам да свакога ко је остао без посла њега и његову породицу то највише боли, али мјере које смо предузимали дале су резултате да не буде огроман број људи који је могао остати без посла – нагласио је Вишковић.

Он је додао да је Српска заједно са партнерима, Привредном комором, Унијом удружења послодаваца и Савезом сидиката, креирала мјере које су дале резултате да не би дошло до драстичног пада броја незапослених.

Премијер Српске је констатовао да је здравствени сектор под притиском због лоше епидемиолошке ситуације, али да се здравствени капацитети Српске још увијек носе са бројем обољелих од вируса корона, те поново позвао грађане да сви заједно учинимо напор да заштитимо здравствени систем, здравље становништа, радна мјеста и економију Српске.

Предсједник Владе Српске је подсјетио да је првим ребалансом буџета планирано 155 милиона КМ помоћи здравственом и реалном сектору, те да се приступило и другом ребалансу јер је тај оквир премашен за око 20 милиона КМ.

Он је нагласио да је Српској на почетку пандемије помогло то што је имала више од 80 милиона КМ суфицита из прошле године, као и око 30 милиона КМ уштеда.

– Иако се налазимо у пандемији и имамо пад прихода у буџету од индиректних и директних пореза, и даље остајемо код нашег концепта који смо промовисали прије двије године да ћемо сваке године чинити напор да идемо на растерећење реалног сектора. Ријеч је о парафискалним наметима и само кроз пар закона, који ће већ 1. децембра бити у Народној скупштини Републике Српске, направиће се уштеде реалном сектору, а процјена је близу десет милиона КМ и за толико ће бити пад прихода у буџету Српске – рекао је Вишковић.

Он је негирао информације које су се појавиле у јавности да ће то бити на велику штету локалних заједница, те констатовао да је ријеч о занемарљивим посљедицама по локалне буџете.

Вишковић је позвао начелнике и градоначелнике да сагледају могућности и да у локалним буџетима ураде то што је и Влада, односно да покушају смањити парафискалне намете да би тако помогли реалном сектору, прије свега у њиховој локалној заједници.

– Ако сви напаравимо уштеде, сигурно можемо значајно помоћи реалном сектору у очувању радних мјеста и смањењу трошкова пословања привредних субјеката – истакао је Вишковић.

Он вјерује у коректну сарадњу Владе Републике Српске са новоизабраним начелницима и градоначелницима у Српској, од којих очекује да буду одговорни и да раде у интересу грађана.

Вишковић је поручио да помоћ Владе неће изостати, као ни до сада, када год је била у могућности.

– Скоро двије године увијек сам се уздржавао од било каквих обећања, од било каквих бомбастичних најава, чак ни добре резултате нисам желио претјерено да величам, јер сматрам да је то моја обавеза и моје радно мјесто. Тако мислим и за начелнике и градоначелнике. Надам се да ће сви они да наставе да раде у интересу људи и у складу са оним што су промовисали током избора – рекао је Вишковић.

Коментаришући рад Владе и министара, премијер Српске је рекао да ће сигурно бити одређених кадровских промјена.

– Предсједник Владе у току мандата има право на измјену министара до 30 одсто, то значи пет, а већ су три промијењена… Оног момента када видим да неко од министара не може да прати темпо Владе или се не уклапа у политику Владе – биће смијењен – нагласио је Вишковић.

Он је истакао да рад може бити увијек бољи, чему лично стреми, али и да то очекује и од министара.

Архива