Вишковић: Аванс за вакцине уплаћен ЕУ; Имамо меморандум и са руском страном

13.11.2020 Актуелно

Лаж је да неће бити плата и пензија у Републици Српској. Као што их је било до сада, тако ће бити и даље, истакао је Радован Вишковић, премијер Републике Српске, гостујући у нашој емисији Специјал: Српска се гради.

– Неће бити смањења плата у јавном сектору, јер спас економског система једне земље је у потрошњи. Као држава морамо да помогнемо реални сектор и тако спасимо радна мјеста. Од 1. јануара највјероватније имаћемо повећање пензија за три до четири одсто, и то је још додатних 20 милиона марака – нагласио је Вишковић.

Он се дотакао и капиталних инвестиција са Србијом.

– Рок за изградњу хидроелктране на Дрини је шест година, а наша жеља је да буде и прије. Годинама пред нама, дакле 2021. донијеће стотине милиона евра улагања. Ту је и аеродром у Требињу, који ће имати писту од 3,5 километра, а то је на нивоу аеродрома „Никола Тесла“ у Београду, што знаћи да ће у Херцеговини слетати и највећи авиони – рекао је Вишковић.

Осврнуо се и на здравствени сектор Српске.

– Погледајте гдје смо били прије десетак година, а гдје сада. Да ли видите УКЦ Републике Српске? Ту се успјешно боримо „невидљивим“ непријатељем вирусом корона. Изградили смо и реконструисали болнице у Бијељини, Источном Сарајеву, Невесињу и Фочи, а градимо их у Добоју и Зворнику. Република Српска у овом тренутку има залихе медицинске опреме за наредних шест мјесеци. А кренули смо у марту, нисмо имали ни једне маске – подсјетио је Вишковић.

Нагласио је да Српска иде у два правца када је у питању вакцина против ковида.

– Урадили смо исто што и Србија када је у питању набавка вакцина. Уплатили смо аванс од десет одсто Европској комисији и чекамо да се појави вакцина на тржишту, а на другој страни са руским произвођачима потписали смо меморандум и то први у региону, и чим буде доступна вакцина ће бити у Српској – поручио је Вишковић.

Архива