Универзитет у Бањалуци стуб и академског и укупног развоја Српске

07.11.2020 Актуелно

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас, поводом обиљежавања 45 година постојања и рада Универзитета у Бањалуци, да је ријеч о веома значајном јубилеју, јер је овај универзитет стуб, не само академског, већ и укупног развоја Републике Српске.

– Универзитет у Бањалуци, као и цјелокупно наше друштво, током ове четири и по деценије био је суочен са различитим изазовима, али је успијевао да их превазиђе, и да се континуирано развија и унапређује. О томе, између осталог, свједочи и чињеница да данас у оквиру Универзитета егзистира и функционише три пута више високошколских установа него што их је било у моменту његовог оснивања – рекла је Цвијановићева у обраћању на свечаној академији.

Она је истакла да је неопходно да Универзитет ужива пуну подршку надлежних институција да би био у могућности да остварује своју улогу и реализује своје циљеве.

– Влада и ресорно министарство дужни су да стварају материјалне претпоставке и услове за рад и развој Универзитета и свих његових чланица. Истовремено, квалитет наставно-научног процеса, као и углед и ауторитет Универзитета и појединачних високошколских установа, у великој мјери зависе од самих универзитетских радника и то је нешто што захтијева упоран рад и залагање – поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да су током претходног времена успијевали да то постигну да се побољшају услови за рад универзитета и да чувају и јачају његов углед.

– Али, имајући у виду да је образовање веома осјетљив друштвени процес и да управо од његовог квалитета значајно зависи да ли ћемо успјети од наше заједнице и друштва направити оно што смо планирали или пројектовали, неопходно је да високо образовање стално унапређујемо, реформишемо и стандардизујемо да би било у функцији наших развојних циљева, али и усклађено са савременим међународним токовима – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су Република Српска и њене надлежне институције уложиле значајна средства у изградњу и развој оба јавна универзитета у Српској, како кроз изградњу нових и реконструкцију постојећих факултета, тако и кроз њихово опремање.

– Такође, унапређивали смо и студентски стандард кроз изградњу нових и обнову већ постојећих студентских домова, тако да су данас смјештајни капацитети и услови за боравак студената неупоредиво бољи у односу на ранија времена – рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је цијена студирања на домаћим јавним универзитетима више него конкурентна и, захваљујући субвенцијама Владе Републике Српске, трошкови школарина, студентског смјештаја и исхране су вишеструко нижи у односу на окружење.

– Поред тога, унапређивали смо и систем стипендирања студената, било да је ријеч о редовним стипендијама или стипендијама намијењеним талентованим и успјешним студентима – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је један од кључних предстојећих задатака успјешно повезивање и сарадња Универзитета и привредног сектора, а на том плану посљедњих година направљен је значајан напредак, али се та веза мора стално унапређивати.

– То је случај и са наставним процесом, који јесте модернизован, али је неминовност и да се он стално прилагођава захтјевима новог времена. Има и ствари којима, рекла бих, још увијек приступамо бојажљиво или недовољно енергично, а то су плански упис према стварним потребама друштва и тржишта рада, затим темељна ревизија студијских програма, да би били усклађени са нашим развојним циљевима, као и изједначавање критеријума кад је ријеч о јавним и приватним универзитетима, односно факултетима – поручила је Цвијановићева.

Она је рекла да је ријеч о сложеном и дуготрајном процесу који захтијева додатне напоре, како Универзитета, тако и свих надлежних републичких институција, али је важно да сви остану посвећени овим питањима.

– Поред свих других изазова, посебно отежавајућа околност односи се данас и на постојећу пандемију и реализацију свих образовних активности у веома захтјевним условима, како за наше основне и средње школе, тако и за високошколске установе. Ипак, и у овако сложеним околностима успјели смо обезбиједити континуитет наставног процеса на факултетима и овом приликом желим изразити захвалност нашим универзитетским радницима, студентима и ресорном министарству – рекла је Цвијановићева.

Она је изразила наду да ће се наредни јубилеји обиљежавати у далеко бољим околностима, као и да ћемо се ускоро вратити уобичајеном начину школовања, рада и живота.

– Вјерујем да ће Универзитет у Бањалуци наставити да успјешно остварује своју улогу у будућности као што је то био случај и у претходних 45 година и да ће и даље бити једна од кључних полуга развоја наше заједнице и нашег друштва. Уз захвалност за све што сте до сада чинили и жеље за успјешан будући рад честитам вам овај важан јубилеј – рекла је Цвијановићева.

Универзитет у Бањалуци је водећа високошколска образовна институција у Републици Српској и други по величини универзитет у БиХ, а основан је 7. новембра 1975. године.

Универзитет данас има 17 факултета, а настава се изводи на 64 студијска програма првог циклуса студија, 71 програму другог циклуса, те на 12 студијских програма трећег циклус студија.

Наставу изводи 811 наставника и сарадника у пуном радном односу, а поред њих је ангажовано 170 наставника у допунском радном односу, 168 гостујућих професора из иностранства и 121 стручни сарадник за потребе реализације клиничке праксе.

Тренутно на Универзитету студира око 17.000 студената из свих крајева Републике Српске, али и из иностранства.

До сада је дипломе основних студија стекло 43.044 студената, 835 студената мастер студија, 1.437 магистара и 697 доктора наука.

Архива