УКЦ Српске представио капиталне пројекте

04.11.2020 Актуелно

Универзитетски клинички центар Републике Српске у представио је данас капиталне пројекте који су предвиђени да се реализују на Паприковцу уз подршку Владе Српске и Града Бањалука.

УКЦ је посјетио градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је подржао здравствене раднике који су на првој линији одбране против вируса корона.

– Што се тиче мјера које су у примјени, ми пратимо период од 10 до 15 дана који је карактеристичан за развој клиниче слике – рекао је Радојичић.

Радојичић је замолио грађане да смање све врсте контаката како би се смањио и нови талас заражених.

Више од 5.000 особа на подручју града Бањалука је тренутно у изолацији због позитивног налаза на вирус корона или су најближи контакти тих особа,

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић је истакао да је много планова који ће бити реализовани уз подршку Владе Српске, града Бањалука, и здравствених радника.

– Усвојен је регулациони план за Паприковац и на овом мјесту је планирано много пројеката како би имали што боље услове за рад. Поред модерног и доброг клиничког центра овдје ћемо имати Медицински факултет и средњу Медицинску школу, Институт за научно-истраживачки рад, нову клинику за онкологију, нови објекат за психијатрију, затим објекат за трансфузију, те реконструкцију клиника за гинекологију и педијатрију, те прављење гараже која ће ријешити проблем паркирања на УКЦ – навео је он.

Град Бањалука је кроз измјене регулационог плана подржао пројекте и унаприједио инфраструктуру УКЦ-а.

Из ове здравствене установе раније су саопштили да је у наредном периоду планирана изградња зграде Института за онкологију, који је због повећаног броја онколошких обољења неопходан да би ови пацијенти добили најсавременију здравствену заштиту на једном мјесту.

Планирана је и изградња Клинике за психијатрију и комплекса гаража, чиме ће, додају из УКЦ-а, трајно бити ријешен проблем паркинга за све пацијенте и запослене ове установе.

У саопштењу се додаје да је у плану и реконструкција зграде Гинекологије у којој се налазе и Клиника за дјечије болести и Клиника за дјечију хирургију, као и зграда Клинике за инфективне болести.

Регулационим планом обухваћена је изградња објеката Медицинског факултета, Центра за образовање и истраживање, Факултета здравствене његе и Медицинске школе.

– На овај начин, по угледу на свјетске здравствене центре, Паприковац ће бити `медицинско брдо`, гдје ће наши пацијенти на једном мјесту имати сву потребну здравствену заштиту, што ће ову локацију учинити модерним насељем, на чему Влада Српске у сарадњи са локалном влашћу ради без предаха – наводе из УКЦ-а.

Архива