Српска има најсавременију ангио-салу у региону (ФОТО)

10.11.2020 Актуелно

У Универзитетском клиничком центру Српске отворена је савремена ангио-сала која представља огроман искорак на пољу васкуларне интервентне радиологије.

Отварању ангио сале присуствовала је и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

У Српској је од броја преминулих 48 одсто због кардиоваскуларних болести. Ангио-сала помоћи ће да тај број буде смањен.

Такође, ова сала ствара технолошке претпоставке за развој интервентне радиологије, као и терапију можданог удара. То подразумијева лијечење гдје медицински стручњаци катетером долазе до тромба који ваде из крвних судова главе.

– Ова опрема нам омогућава дводимензионалне и тродимензионалне анализе крвних судова, функционалне анализе крвних судова, извођење ултразвучних прегледа симултано са ангио – прегледима, што је технолошки помак какав до сада нисмо имали – нагласио је начелник Завода за клиничку радиологију УКЦ Републике Српске доктор Саша Вујиновић.

И у тешким временима изазваним пандемијом вируса корона много се ради на унапређењу и бризи о здрављу становништва.

– Ова сала је доказ да паралелно са лијечењем ковид пацијената лијечимо и све друге пацијенте и радимо на унапређењу здравља становника Републике Српске – рекао је генерални директор УКЦ Републике Српске Владо Ђајић.

Предсједница Српске истакла је да отварање најсавременије ангио-сале у региону, у УКЦ Републике Српске у Бањалуци показује снагу Српске која и у тешким временима пандемије вируса корона води рачуна о модернизацији здравственог сектора и услуга.

Цвијановић је након пуштања у рад навела да би и у нормалним временима опремање модерне ангио-сале био велики подухват у здравственом сектору сваке државе.

– А када то радимо у ово вријеме кад смо притиснути великом кризом изазваном пандемијом, онда је то ствар за дивљење – рекла је Цвијановић.

Отварањем најсавременије ангио-сале мислило се осим о добробити пацијената,и о здрављу љекара и медицинског особља. Ангио – сала омогућиће да се прегледи обаве са што мањом дозом јонизујећег зрачења.

Архива