Срђан Рајчевић, шеф Главног ИЗБОРНОГ ШТАБА СНСД: Шарлатанство не смије замијенити ОДГОВОРНУ ПОЛИТИКУ

12.11.2020 Актуелно

Нисмо скупљали јефтине политичке поене на нереалним обећањима, нисмо се бавили нашим политичким супарницима. Ни у једном нашем споту, обраћању наших званичника или било којој другој политичкој поруци нећете наћи елементе неодговорне политике или негативне кампање.

То у интервјуу за Српскаинфо каже шеф Главног изборног штаба СНСД, Срђан Рајчевић, сумирајући утиске из предизборне кампање највеће и најјаче партије у Републици Српској.

– Кампања „Окупљање за Српску“ се успјешно приводи крају. Узевши у обзир тренутну епидемиолошку ситуацију и досадашњи ток кампање, могу да кажем да смо, без обзира што је СНСД највише оштећен у смислу да смо једина странка која у сваком тренутку у било којој локалној заједници у Српској може окупити пар хиљада, а у Бањалуци и неколико десетина хиљада наших присталица на трибинама, анимирали наше присталице и велики дио неистомишљеника. Слали смо поруке стабилности и саборности и кроз одговорно понашање према јавном здрављу показали да су нам Српска и њене локалне заједнице, од Требиња до Новог Града, као и наше становништво у Федерацији БиХ, испред свега – каже Рајчевић.

Какав изборни резултат очекујете? Да ли су могућа било каква изненађења?

Увјерен сам да један одговоран и озбиљан политички приступ, поготово у кризним временима какво је ово, мора получити добар изборни резултат. Нема дилеме да ће СНСД бити побједник ових локалних избора, и то на начин да ћемо остварити онај циљ о којем смо причали прије почетка кампање, а то је побједа наших кандидата за начелнике у 80 одсто локалних заједница. Имаћемо и градоначелнике у свим градовима у Републици Српској, јер то јесте реална политичка снага СНСД и та пројекција је базирана на расположењу наших грађана. Имао сам прилике да разговарам с људима широм Српске и гдје год сам дошао увијек сам одлазио с потврдом убјеђења да се наш народ не може преварити – људи препознају разлику између озбиљне и државотворне политике на једној и политичког шарлатанства на другој страни. Ово није вријеме за ризик нити експериментисање. Ово вријеме захтијева одлучност и лидерство, а то су особине које красе наше кандидате за начелнике и градоначелнике, као и озбиљне људе на одборничким листама.

Очи јавности су уперене у Бањалуку. Можете ли направити компарацију два кандидата за градоначелника – Игора Радојичића и Драшка Станивуковића?

Тешко да се између ова два кандидата може направити било каква компарација када се ради о особинама некога ко ће у наредне четири године водити највећи град у Српској. Игор Радојичић је за кратко вријеме у сарадњи с републичким властима успио покренути и реализовати крупне инфраструктуре пројекте попут изградње мостова, саобраћајница, спортских дворана, дјечијих игралишта, вртића и бројних других. Поред тога, ријешио је неке од акутних проблема Бањалучана, какво је гријање, изградњом нове градске топлане, и водоснабдијевање у бројним приградским насељима. Заједно смо ушли у пројекат изградње научно-технолошког парка и то је сљедећи велики корак који ће Бањалуку поставити на међународну сцену, раме уз раме с другим регионалним универзитетским центрима, који ће кроз иновативне технологије привлачити домаће и стране инвестиције. На другој страни имамо човјека који је политику схватио као перформанс и забаву за широке народне масе. Човјека који је дезавуисао мобилну болницу, која би нам сада добро дошла, а умјесто ње понудио бескрупулозно украдену слику некакве зграде скинуте са интернета као градске болнице, некога коме је фикција, нереална амбиција и естрадни приступ важним темама за живот и развој овог града основа политичког дјеловања. Та и таква политика не ствара перспективу, али носи опасност. А опасности имамо довољно да би себи дозволили и политичку нестабилност и трзавице, које би угрозиле досадашњу успјешну сарадњу Града Бањалуке и Владе РС. Вјерујем у непогрешиву интуицију наших суграђана и прогнозирам да ће Игор Радојичић с нашом одборничком листом на предстојећим изборима поразити те политичке појаве. Жао ми је само што су опозиционе странке себи дозволиле да се нађу у таквој ситуацији, јер су могле бити добар коректив власти, а то је нешто што је потребно сваком демократском друштву.

Видовданска коалиција у Бањалуци је бројна. Да ли је то гаранција будуће стабилне скупштинске већине у граду?

Коалиција је бројна и стабилна и на овим изборима ради у интересу становника Бањалуке кроз подршку Игору Радојичићу. Ако чланице коалиције као циљ имају просперитет овог града и бољи и квалитетнији живот његових становника, а имају, онда је то рецепт за побједу након које ће услиједити свакодневни рад на остварењу тог циља. Немам никакву сумњу да ће тако и бити, а кроз добар рад локалног парламента и већине која ће бити подршка господину Радојичићу, можемо за кратко вријеме направити значајне искораке.

СНСД је у Бијељини први пут подржао Мићу Мићића као заједничког кандидата за градоначелника. Како су то прихватили грађани Бијељине?

Сарадња и заједнички наступ СНСД и СДС Семберије је резултат добре процјене предсједника Милорада Додика и Миће Мићића, као и људи из обје странке, да је након вишегодишњег супарништва могућ заједнички рад за добробит грађана Бијељине и Семберије. Кроз заједнички наступ остварена је преко потребна синергија с републичким властима, а кроз то и могућност покретања суштинских и крупних пројеката за овај град, од ауто-пута до гасификације. Немам сумњу да ће и гласачи у недјељу то препознати и да ће Бијељина бити успјешан примјер како нова политика може да ради за њене становнике.

У Источном Сарајеву се први пут градоначелник бира директно на изборима. Какве су Ваше процјене за град, али и за градске општине?

Источно Сарајево је од изузетног значаја за Српску, симбол борбе за њено стварање, универзитетски центар и мјесто око којег гравитира цијели источни дио наше државе. Зато је важно да по први пут добије директно изабраног градоначелника, који се доказао кроз добар рад у својој општини, а тај градоначелник је несумњиво Љубиша Ћосић. Ћосић је препородио Источно Ново Сарајево, а такав рад очекујемо сада и за Град Источно Сарајево. Наравно, да би господин Ћосић могао да ради, заједно с Владом Републике Српске, на развоју Источног Сарајева, потребна је добра сарадња с општинама. Побједа Шешлије у Источној Илиџи, Катића у Источном Новом Сарајеву, Копривице на Сокоцу, Југовића у Палама, Гаговића у Трнову и Малетића у Источном Старом Граду су окосница те подршке и услов за развој града.

Какве су шансе да освојите Приједор, који је до сада био бастион ДНС?

Приједор је град који већ дужи временски период економски стагнира и који заслужује бољи статус. Далибор Павловић, заједно са тимом с одборничке листе, има визију и вољу да Приједор покрене напријед, да ријеши бројне инфраструктурне проблеме и коначно врати овај град у ред локалних заједница с перспективом. Зато је кључно да имамо Павловића као градоначелника и стабилну локалну већину као подршку. По нашим истраживањима, то је сасвим извјесно.

Архива