Сахрањен митрополит Амфилохије

01.11.2020 Актуелно

У крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици данас је сахрањен митрополит црногорски приморски Амфилохије.

Испред Храма се окупио велики број верника и поштовалаца покојног митрополита.

Деведесетпетогодишњи Светозар Павићевић пјешке је стигао из Куча на сахрану блаженопочившем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију у Подгорицу.

Заупокојену литургију служио је Његова светост патријарх српски Иринеј, уз саслужење архијереја Српске православне цркве, митрополита бориспољског и броварског Антонија, митрополита Елбасана Андона, многобројног свештенства, монаштва и вјерног народа.

Епископ бачки Иринеј рекао је да је поред туге због растанка „наша радост већа, јер знамо да је растанак привремен“.

Он је рекао да није случајно него по промислу Божјем да се митрополит упокојио уочи празника Светог Петра Цетињског и да се данас предаје земљи у дан Христовог васкрсења, јер је свака недјеља Дан Христовог васкрсења.

Тијело блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија изнешено је на плато испред Саборног храма у Подгорици гдје је обављено опијело, а потом слиједе бесједе.

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, навео је у свом говору, да је Амфилохије био један од највећих духовника и теолога овог времена.  Истакао је да су многи могли да чују његове ријечи: да Бог не гледа ко је ко, него да су сви земаљски народи, и да због тога стижу телеграми саучешћа из целог свијета.

– Нек се испуни аманет митрополита – да се обнови капела на Ловћену – поручио је патријарх Иринеј.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј је казао да је митрополит тамо „гдје ћемо сви једног дана бити“.

А потом је обављена сахрана у крипти Саборног Храма у Подгорици што је и била митрополитова жеља.

Мандатар за стастав нове владе Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је да је митрополит Амфилохије данас сабрао народ да би поред његовог одра исказали јединство у вјери и љубави.

Посљедњем испраћају митрополита Амфилохија, између осталих присуствовали су предсједник Србије Александар Вучић и српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик.

Они су положили вијенце поред одра митрополита и одали почаст.

Архива