Рајчевић: Погинули професори и студенти не смију бити заборављени

06.11.2020 Актуелно

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је данас да студенти и професори Универзитета у Бањалуци који су положили своје животе на олтар отаџбине не смију никада бити заборављени.

Након служења парастоса за 87 студената и професора погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату, Рајчевић је рекао да имена погинулих морају бити забиљежа не само на спомен-плочи, него и у срцима свих.

– Они су дали све сто су имали за Републику Српску и зато ће се Влада Српске трудити да земља за коју су се борили буде још боља – рекао је Рајчевић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић навео је да мобилисање младости за одбрану земље говори о озбиљности ситуације у којој се налази држава и нација, те да је српски народ кроз историју имао више овако тешких ситуације које не смију да буду заборављене.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да ова високообразовна установа никада неће заборавити жртве које је поднијела Студентска бригада и да је Универзитет покренуо активности у вези са изградњом спомен-обиљежја које на подручју Универзитетског града.

Зора Вуковић из Бањалуке, мајка погинулог борца Бориса Вуковића, које је био студент Електотехничког факултета, рекла је да вријеме не лијечи ране, али да живот не може стати.

– Иза Бориса је остала кћеркица, која није била рођена када је он погинуо. Ту сам да помогнем да се она изведе на прави пут и то ме држи у животу – додала је Зора Вуковић.

Студентска бригада формирана је 4. новембра 1994. године и имала је 2.104 припадника у саставу Првог крајишког корпуса.

Архива