Рајчевић: Круна наше побједе биће Бањалука

02.11.2020 Актуелно

Шеф Главног изборног штаба СНСД-а Срђан Рајчевић истакао је да је веома задовољан досадашњим током предизборне кампање „Окупљање за Српску“ и да сваки дан ова странка добија позитивне рекације од гласачког тијела и симпатизера, али и неистомишљеника.


„Нада и снага коју СНСД улива становницима Републике Српске, нама у СНСД-у су гарант и дају нам довољно основа да ће ова кампања бити најуспјешнија кампања СНСД-а до сада бар што се тиче локалних избора“, рекао је Рајчевић.

Наводећи да и даље остаје на снази одлука о обустављању промотивних скупова и активности, коју је донио Извршни комитет СНСД-а прије седам дана, Рајчевић је нагласио да је СНСД једина политичка пратија у Српској и БиХ која је обуставила своје активности са жељом да искаже одговорност према народу и јавном здрављу.

Он је додао да ова година обилује многим специфичностима, прије свега, због несрећне пандемије вируса корона, али и због посљедица које она оставља.

„Ми у СНСД-у се понашамо у складу с тим, тако да смо се оријентисали на предизборне активности у микро формату. Што се тиче теренских активности, ми буквално идемо од човјека до човјека уз стриктно поштивање свих мјера епидемиолошке заштите, а врло смо активни и у сфери дигиталне кампање“, појаснио је шеф Изборног штаба СНСД-а.

Он је нагласио да СНСД, за разлику од осталих политичких партија, има најтежи задатак у овој кампањи, јер је једина партија која може и у најмањем мјесту да окупи више хиљада својих присталица на трибинама које су организоване у претходним изборним процесима, тако да другим партијама ова пандемија у том смислу не представља проблем.

„СНСД има ту објективну потешкоћу, а с друге стране не можемо да забранимо људима, када долази лидер наше странке /Милорад Додик/ који је изузетно популаран човјек у народу, да му прилазе и послушају шта говори“, истакао је Рајчевић.

Он је поновио да је циљ СНСД-а на предстојећим изборима побједа у 80 одсто локалних заједница и нагласио да ће круна те побједе бити Бањалука.

„Оно што је реално и према подацима са којима располажемо, а то ће се показати 15. новембра, јесте да у овом тренутку Игор Радојичић у односу на Драшка Станивуковића води са више од 25 одсто разлике“, рекао је Рајчевић наводећи да су истраживања ПДП-а о наводној предности Станивуковића од 11 одсто у односу на Радојичића уобичајени фолклор у предизборним кампањама.

Свако покушава да хомонегизује своје бирачко тијело, каже Рајчевић, па тако и ПДП са тим бајкама о предности Драшка Становуковића од 11 одсто.

Говорећи о раду ЦИК-а БиХ и двоструким аршинима према политичким партијама, Рајчевић је рекао да је свједок да су постојале спонзорисане и плаћене предизборне кампање појединих опозиционих партија на друштевним мрежама уназад два мјесеца, те да не зна да је против њих поднесена нека пријава, за разлику од пријава које су поднесен против СНСД-а.

„Против СНСД, његових функционера и симпатизера поднесено је безброј пријава невладиних рганизација, које се, према већ уходаној шеми на терену, достављају ЦИК-у, а ЦИК изриче мјере, док таква пракса изостаје на супротној страни“, истакао је Рајчевић и подсјетио да је СНСД и раније наглашавао да сумња у добре намјере овог сазива ЦИК-а и да ће овај изборни процес провести у складу са Изборним законом и свим позитивним прописима и у Републици Српској и БиХ.

„Уколико имате ситуацију да у сазиву ЦИК-а имате директно инкорпориране људе од представника опозиционих политичких партија у Републици Српској, да ли било ко може бити толико наиван и да каже да ће ови избори бити проведени у складу са законом и потпуно објективно од оних који би требало да руководе овим изборним процесом. Наравно да нам све њихове активности дају разлога за сумњу“, истакао је Рајчевић за Н1.

Он је указао да у протеклих неколико мјесеци ЦИК, најблаже речено, веома лоше руководи изборним процесом, а објективно говорећи – катастрофално.

„Прије свега, ЦИК је још у мају одгодио потпуно противзаконито изборе за 45 дана иако им је Изборни закон дозвољавао да изборе помјере искључиво у оквиру од 30 дана и то у појединим локалним заједницама. Они су то правило прекршили, и не знам шта користе као изговор за то, али оно што знам јесте да у тој одлуци ЦИК-а није наведено због чега се избори одгађају. Ово што сада ради ЦИК је давање накнадног алибија једној веома лошој одлуци, а та лоша одлука тренутно утиче на здравље нашег становништва и веома је опасна.

Ми смо почетком октобра, тачније 2. октобра имали просјек, како се мјери проценат зараженост, 36,6 одсто на 100.000 становника у Републици Српској. У овом тренутку то је 360 заражених на 100.000 становника. Може ли сад било ко да тврди да ће епидемиолошка ситуација бити боља на дан избора 15. новембра“, упитао је Рајчевић.

Он је поновио да је то била катастрофално лоша одлука ЦИК-а и поред тадашњих гаранција предсједавајућег Савјета министара да ће бити обезбијеђена средства за одржавање избора без обзира на то да ли ће буџет заједничких институција бити усвојен или не.

Рајчевић је констатовао да све ово што чланови ЦИК-а раде улази у сферу која је и за кривичну пријаву јер се директно дотиче здравља грађана.

Он је подсјетио и на инструкцију ЦИК-а у вези са начином гасања оних који су позитивни на ковид 19 и који су у изолацији, а која је, како је нагласио, од Градске изборне комисије у Бањалуци оцијењена као веома лоша.

„ЦИК предлаже да се ковертирани гласачки листић на дан избора скупљају на бирачким мјестима, носе онима који су заражени или су у изолацији и онда да се враћају на поједина бирачка мјеста. Да ли сада треба било ко ту да не посумња у намјере ЦИК-а, када се сасвим јасно отвара велики простор за махинације“, указао је шеф Изборног штаба СНСД-а.

На питање да прокоментарише тврдње појдинаца да се СНСД спомиње у трговини бирачким одборима, Рајчевић је рекао да се СНСД редовно помиње, али без било каквих доказа, нагласивши да је то класични вид кампањске борбе против СНСД на који су они већ навикли.

„Увијек се ствара некаква фама око неке куповине и продаје гласачких мјеста и гласова без било каквих конкретних доказа. Ми у СНСД одбијамо да учествујемо у било каквим махинацијама у вези са изборним процесом и све наше побједе до сада су биле изузетно чисте засноване на бирачкој вољи наших гласача“, поручио је Рајчевић.

Архива