Рајчевић: ИКТ индустрија доприноси укупном развоју Српске

28.11.2020 Актуелно

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да ово министарство и Иновациони центар Бањалука снажно подржавају развој ИКТ индустрије у Српској, јер она може да допринесе њеном цјелокупном развоју.

ајчевић је рекао да је ИКТ индустрија у Српској у константном расту и да има позитивне показатеље.

Он је додао да су укупни приходи у оквиру ове индустрије закључно са 2019. годином износили нешто мање од милијарду КМ.

– Посљедњих неколико година имамо раст новорегистрованих предузећа из ове области гдје смо их 2014. имали 222, а 2019. године 348. Имамо и позитивне показатеље о запошљавању у ИКТ индустрији, тако да смо 2014. године имали нешто више од 4.000 запослених, а пет година касније више од 7.000 – рекао је Рајчевић новинарима у Бањалуци, гдје је промовисана друга Форвард конференција која ће бити одржана 2. и 3. децембра.

Рајчевић је нагласио да је ова конференција важна и због тога да се покаже колико је било битно током пандемије вируса корона имати ослонац прије свега на примјени ИКТ технологија када је ријеч о образовном систему, али и функционисању цјелокупног друштва.

Рајчевић је истакао и важност да се и у условима глобалне пандемије вируса корона осигура континуитет конференције.

– Ове године у оквиру Форвард конференције говоримо о дигиталној трансформацији као глобалном концепту, паметним рјешењима у оквиру јединица локалне самуоправе у Српској. Оно што је важно је да као друштво размишљамо шта дан након ове здравствене кризе и ту ИКТ индустрија може да покаже свој пуни потенцијал – нагласио је Рајчевић.

Архива