Предсједница Српске уручила кључеве 32 стана корисницима алтернативног смјештаја

09.11.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, градоначелник Градишке Зоран Аџић и министар у Савјету министара Милош Лучић уручили су данас рјешења и кључеве корисницима алтернативног смјештаја којима су додијељени станови у згради са 32 стамбене јединице, која је изграђена у оквиру Пројекта затаварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем обезбијеђења јавних стамбених рјешења – ЦЕВ два.

Цвијановић је у изјави новинарима истакла да се кроз овај пројекат и иницијативу широм Републике Српске рјешавају стамбена питања избјеглих и расељених лица.

– Ово је резултат рада и ангажмана различитих новоа власти. Овдје имамо ангажман локалне заједнице, Владе Републике Српске, Републичког секретаријата за избјегла и расељена лица и миграције и ресорног министарства на нивоу БиХ и Савјета министара, али и подршку наших страних партнера који су омогућили да можемо да завршавамо овакве пројекте – на добробит корисника станова – оцијенила је Цвијановић.

Она је изразила захвалност за стрпљење корисницима станова, којима живот није био лак, али којима је сада трајно ријешено стамбено питање.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић реако је да ће кроз пројекат ЦЕВ два сада бити омогућено распуштање колетивних центара у Ровинама и Ламинцима, те да ће нове станове добити и појединци који су кроз социјалну карту Центра за социјални рад оцијењени као угрожени и који нису имали ријешено стамбено питање.

Аџић је захвалио предсједници Српске, Секретаријату за избјегла и расељена лица и миграције и ресорном министарству у Савјету министара, који су омогућили да се за ове намјене уложе значајна средстава.

Он је навео да Градишка сада има укупно 64 стана за социјално становање, с обзиром на то да је почетком ове године у овом граду усељена још једна зграда са 32 стана, те подјсетио да у Новој Тополи започета изградње још једне зграде социјалног становања са 32 стана.

– Обновили смо и 38 кућа на подручју Градишке, а у припреми је пројектна документација за обнову још 37 кућа – додао је Аџић.

Аџић је навео да је град Градишка у изградњу наведених објеката уложио 670.000 КМ.

Министар за избјегла и расељена лица у Савјету министара Милош Лучић рекао је да је укупна вриједност пројекта ЦЕБ два 104 милиона евра и финансира се из средстава Резвојне банке Савјета Европе, уз учешће општина и градова у БиХ.

– Циљ овог пројекта јесте да до 2022. године на територији Републике Српске више немамо колективних и алетеранативних смјештаја – нагласио је Лучић.

Лучић је навео да је вриједност новоизграђене зграде са 32 стана у Градишци око 1.550.000 КМ.

Корисник Радмила Топић рекла је да је након ратних дешавања и доласка у Градишку из Доњег Вакуфа била подстабнар са мужем и четворо дјеце.

– Нисмо ништа успјели да изградимо јер смо у том периоду школовали дјецу, која су сви већ на путу да заврше факултете – истакла је Топићева.

Топићева је навела да је њена вишечлана породица добила највећи стан, од око 70 метара квадратних.

Церемонији уручивања кључева присуствовао је и вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Љубо Нинковић.

Архива