Посљедњи дан кампање; Забрана објављивања истраживања јавног мњења

13.11.2020 Актуелно

Данас је у Републици Српској и БиХ посљедњи дан изборне кампање за овогодишње локалне изборе, која је почела 16. октобра. Сутра у 7 часова почиње изборна тишина.

Од данас је на снази забрана објављивања резултата истраживања јавног мњења у вези са гласањем и изборима, саопштено је из Централне изборне комисије БиХ.

Забрана је почела јутрос у 7.00 часова и траје до сутра у 19.00 часова.

– Забрана објављивања резултата истраживања јавног мњења у вези са гласањем и изборима ступа на снагу 48 часова прије отварања бирачких мјеста и трајаће до њиховог затварања – наводи се у саопштењу.

Кампања за локалне изборе у БиХ, која је почела 16. октобра, биће завршена у сутра у 7.00 часова, када ступа на снагу изборна тишина која ће трајати до 19.00 часова у недјељу, 15. новембра, када је планирано затварања биралишта.

Период изборне кампање у Изборном закону БиХ дефинисан је као период у којем политички субјекти на законом утврђен начин упознају бираче и јавност са својим програмом и кандидатима.

На локални изборима у БиХ, који су заказани за недјељу, 15. новембар, право гласа имаће 3.283.380 бирача који ће гласати на 5.759 бирачких мјеста, укључујући и 388 редовних мобилних тимова.

На локалним изборима ове године бира се 56 скупштина општина у Републици Српској, 64 општинска вијећа у Федерацији ФБиХ, 120 начелника општина у БиХ, седам скупштина градова у Републици Српској, 14 градских вијећа у ФБиХ, 22 градоначелника у БиХ и Скупштину Брчко дистрикта.

Архива