Одржана видео-конференција о раду правног и експертског тима

03.11.2020 Актуелно

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац информисао је данас чланове Координационог тијела за проблематику одлагања радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговска гора о именовању правног и експертског тима за праћење стања и активности у вези са овим проблемом.

Током видео-конференције одлучено је да чланови овог тијела министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Маринко Зељко буду контакт тачка за правни и експертски тим с циљем продуктивније сарадње и спровођења задатих активности.

Кошарац је истакао да су експертски и правни тим дужни да свака три мјесеца извјештавају Савјет министара о раду и реализацији задатака и активности, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету минситара.

У саопштењу се наводи да је Кошарац најавио да ће одлуке о именовању бити достављене предсједавајућим правног и експертног тима, који су задужени да у року од седам дана закажу прве радне сједнице новоименованих тијела за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора.

„Наша обавеза је да заштитимо здравље становништва у 13 општина у сливу ријеке Уне и животну средину. Именовањем експертског и правног тима одблокирали смо унутрашње процесе и коначно можемо кренути са конкретним активностима у аргументованом доказивању штетности одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори“, поручио је Кошарац.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске саопштено је да је ресорни министар Сребренка Голић задужена за комуникацију и координацију активности са правним тимом, а директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Маринко Зељко за комуникацију са експертским тимом.

Голићева је рекла да је задовољна што су коначно формирани експертски и правни тим који ће заступати интересе БиХ у вези са проблематиком одлагања радиоактивног и истрошеног нуклеарног отпада на Трговској гори и нагласила да ће захтијевати од предсједавајућег правног тима закаже састанак већ за наредну седмицу, којем ће и она присуствовати.

Архива