Митровић: Бедсмисленост и штетност Високог представника и ОХР у БиХ

25.11.2020 Актуелно

Расправа која је одржана пред Савјетом безбједности показала је сву бесмисленост и штетност Високог представника и ОХР-а у БиХ. Очигледни договор важних земаља чланица, оголио је стереотип приступа БиХ. Умјесто да дају подршку Дејтонском споразуму, они дају подршку Валентину Инцку и његовој канцеларији.

Не постоји Дејтонски споразум због Инцка и ОХР-а, већ ради изградње мира и стабилности у БиХ уз поштовање њене уставне структуре са два ентитета и три конститутивна народа.

Од успостављања мира у БиХ које се десило одмах након закључења Дејтонског споразума, прошло је 25 година у кршењу Дејтонског споразума. Дејтон су кршили високи представници и ОХР, Уставни суд БиХ са превагом 3 стране судије у блоку са бошњачким судијама који су мијењали и дописивали Устав БиХ умјесто да га штите и примјењују. Подршка таквом дјеловању од стране неких земаља одвлачи БиХ од сигурног развоја и европских интеграција.

У расправи није хтио учествовати Бакир Изетбеговић, шаљући јасну поруку да њега и политичко Сарајево заступа Валентин Инцко. Исто онако као што је тзв. „косовски премијер“ Рамуш Харадинај презриво поручивао Европској унији да његову политику води САД и да он не жели ни да разговара са ЕУ.

Затварање очију пред стварним стањем у БиХ, подржавањем одавно непотребног високог представника и његове канцеларије је саучесништво које појачава пут распада БиХ. Скоро неповратног.

Славко Митровић
Предсједник Политичког савјета СНСД

Архива