Локални избори показали политичку снагу СНСД-а

20.11.2020 Актуелно

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић истакла је да су протекли локални избори показали политичку снагу ове странке, с обзиром на чињеницу да је СНСД побједник у 42 локалне заједнице у Републици Српској, двије више него на претходним изборима и има убједљиво највећи број одборничких мјеста.

Када је ријеч о извјештавању појединих медија у региону о изборним резултатима, Цвијановићева је рекла да су она потпуно нетачна јер наводе да је СНСД изгубио Бањалуку, Приједор и Бијељину.

„Приједор и Бијељина раније нису ни била СНСД-ова, а при том ти медији не кажу гдје је све СНСД добио. То је само једна самоохрабрујућа порука која је нашла регионалну димензију код оних који то прижељкују, а са дуге стране се налазе они који то не прижељкују и који неће то дозволити“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је СНСД, што се тиче Републике Српске, задовољан, има више локалних заједница гдје су побиједили него што је то био случај раније, а ако се томе додају и мјеста гдје је побиједила Уједињена Српска, Демос, то је апсолутно на броју како је било.

Потпредсједник СНСД-а је навела да је јесте разочарана резултатима избора у Бањалуци, али да свако има право да бира, те да никада није проблем ниједна побједа која је легитимна, до које се дошло искрено.

„Мени је Бањалука разочарење из више разлога – прво јер, заиста, мислим да смо имали доброг кандидата, који је доказано добар кабндидат, који је урадио много у оквиру СНСД-ове политике али искорачио и самостално у неким стварима за Бањалуку. Бањалука је под политичким вођством СНСД постала главни град Републике Српске, административни центар, град који се може такмичити са сваким градом у Европи“, констатовала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да будуће вријеме неће донијети такав развој какав је Бањалука имала, али треба дати прилику кандидату за градоначелника који је сада побиједио да покаже шта може.

„Лако је бити опозиционар и говорити како ћете направити ово или оно, лако је бити неко ко може бити револуционар, па окупљате и критикујете. Оно због чега жалим јесте да су наши коалициони партнери допринијели томе. На исти начин сам и ја прошла у Бањалуци прије двије године. Ако је то тада био инцидент, ово је сада већ појава. Свјесна сам те појаве и желим да моје страначке колеге буду свјесни те појаве. Ако саберете страначки и коалициони капацитет, видите да је то убједљиво више од онога што се десило“, појаснила је Цвијановићева.

Она је нагласила да нико никога не тјера да потпише коалициони споразум, али, ако то учинте, онда сте у коалицији која рачуна на тај број гласова.

„Да је цијела коалиција дјеловала искрено то не би био овај резултат, али признајем право некоме другом да побиједи“, додала је она за РТРС.

Цвијановићева је рекла да се „дигла галама“ у вези са изјавом предсједника СНСД-а Милорада Додика, али да је она запамтила његову кључну реченицу – „Са СНСД-ом Бањалуци није фалило до сада, а неће фалити ни убудуће“.

Цвијановићева је оцијенила да ће ово сада бити једно занимљиво политичко вријеме за Бањалуку и веома добро за преиспитивање односа унутар коалиције.

„Не зато што је СНСД арогантан или нека друга политичка партија у коалицији је оваква или онаква, већ због искрености. Ако искрено укалкулишете нешто као ваш резултат онда очекујете да се он оствари, зато морамо то преиспитати да се те ствари више не би дешавале. Никоме не споримо побједу, ја желим да Бањалука напредује, ми овдје живимо, радимо, уложили смо све што смо могли у Бањалуку, али политика је политика. Свако се бори својим политичким методама и свако на свој начин покушава да дође до политичког циља“, рекла је Цвијановићева.

Он је оцијенила да је ово вријеме политике чистих рачуна и из овога што се десило даје се једна велика шанса.

„То је предсједник СНСД-а Милорад Додик лијепо рекао – ово даје велику шансу да се неке ствари послажу онако како треба и да идемо даље. Вјерујем у капацитет СНСД-а и у Бањалуци, јер смо га показали, имате неки пад гласова, али то се дешава. У суштини то је најјача политичка партија која може кроз свој прави активизам и поновно успостављање добре комуникације и повјерења са људима да реахабилитује све то. Бањалука је озбиљан град и мора имати озбиљне политике. Цијела Република је озбиљна ствар за нас и морају се имати озбиљне политике“, рекла је Цијановићева.

Она је истакла да неко ко је власт мора да се навикне и на критике, које јој никада нису сметале, посебно ако су добронамјерне.

„Да бисте се озбиљно кретали у будућност морате имати озбиљне људе. Озбиљни људи су увијек израсли из озбиљних политика, а да бисте имали озбиљне политике морате имати озбиљан корпус људи који у томе учествују. Ја сам поносна на тај дио СНСД“, истакла је потпредсједник СНСД-а.

Она је нагласила да не жели да губитак избора у Бањалуци умањи сјајну побједу коју су људи из СНСД постигли у оптерећујућој ситуацији са одређеним коалиционим партнерима прије избора, попут Приједора, Костајнице, Гацка…

„У Бијељини се десило што се десило, али ко је партија број један у Бијељини? Колики је коалициони капацитет у Бијељини – нас из СНСД-а и коалиционих партнера? Одборнички и посланички капацитет је корпус којим располажете, то је снага коју добијате од народа, а за појединачне позиције, често је то предмет многих манипулација“, констатовала је Цвијановићева.

Архива