Ковачевић: Република Српска је згрожена терористичким нападом у Бечу

03.11.2020 Актуелно

Република Српска је, као и цијели цивилизовани свијет, згрожена терористичким нападом који се синоћ догодио у Бечу и у којем је животе изгубило четворо невиних грађана, изјавио је савјетник српског члана Предсједништва Радован Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да је, послије два терористичка напада која су недавно извршена и у Француској, очигледно да је у питању нови талас терористичког насиља радикалног ислама чији су циљ и мета европске земље и њихови грађани, али и европска цивилизација.

– Не можемо, а да се не сјетимо, да је баш на данашњи дан 2003. године Република Српска доставила Хашком тужилаштву доказе о ратним злочинима које су над Србима починили муџахедини, али да нажалост никаква озбиљнија истрага никада није спроведена нити су кривци и одговорни из тадашњег бошњачког политичког руководства кажњени – подсјетио је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је немогуће се отети утиску да су исламски терористи из цијелог свијета одрасли и васпитани на стравичним снимцима ритуалног одсијецања глава заробљених српских војника, а које су 1995. године на Возући починили припадници јединице „Ел муџахид“ тзв. Армије РБиХ.

– Оно за шта постоје докази јесте да су они снимали погубљења и клања српских војника, а да су потом те снимке слали по исламским земљама са циљем прикупљања донација. Такви стравични снимци касније су били изузетно популарни међу свим екстремним и радикалним исламистима широм свијета. Тако је почело – прецизирао је Ковачевић.

Оно што такође остаје као историјска чињеница, напомиње Ковачевић, јесте да је тадашњи бошњачки политички лидер и предсједник СДА Алија Изетбеговић, послије операције на Возући, тим и таквим припадницима јединице „Ел муџахид“ изразио захвалност, уз поруку да им бошњачки народ никада неће заборавити шта су учинили на Возући.

– Нажалост, догађаји из Возуће, као и други злочини муџахедина који су на позив тадашњег бошњачког политичког руководства долазили из свих исламских земаља да у корист Бошњака у грађанском рату у БиХ ратују против домицилног становништва и припадника конститутивних народа, Срба и Хрвата, никада нису на адекватан начин препознати у међународној јавности – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да када год говоримо о теми тероризма радикалних исламиста морамо рећи и избјећи замку по којој су сви муслимани терористи.

Ковачевић је поручио да су мета безочног похода терористе синоћ могли бити и муслимани, јер, истиче Ковачевић, он није бирао кога ће убити.

Архива