Ковачевић: Камиказа поход Ненада Нешића, не ДНС-а

13.11.2020 Актуелно

Савјетник српског члана Предсједиштва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да су посљедњи јавни иступи предсједника ДНС-а, у којима је позвао чланство да на предстојећим изборима дају подршку кандидатима странака из опозиције, камиказа потез Ненада Нешића, а не ДНС-а.

Ковачевић истиче да су смијешне Нешићев тврдње да је ушао у политику са намјером да нешто у друштву поправи на боље, а не због личних интереса, и да чак ни сам Нешић није повјеровао у то када су му рекли да тако нешто треба да каже.

– Иако је Нешић предсједник ДНС-а очигледно не говори у име странке, јер смо могли да чујемо бројне реакције из ДНС-а широм Српске. Скоро сви локални одбори ДНС-а су рекли да их уопште не занима то што је Нешић рекао, а из Бањалуке су му чак поручили да их остави на миру и да остају у коалицији са СНСД-ом – рекао је за АТВ Ковачевић, који је и портпарол СНСД-а.

Он је нагласио да СНСД има одређену врсту поштовања према свим својим коалиционим партнерима, па тако и према ДНС-у са којим сарађују више од 20 година.

– Без обзира на то што између коалиционих партнера постоје одређене трзавице, ми смо увијек имали коректну сарадњу са ДНС-ом, са којим смо урадили много добрих пројеката. Исто је и са другим коалиционим партнерима, на првом мјесту са Социјалистичком партијом са којом дуго сарађујемо – навео је Ковачевић.

Према његовим ријечима, добра сарадња карактерише и однос са другим коалиционим партнерима, са којима СНСД сарађује посљедњих година, међу којима су Демос, Уједињена Српска, НДП и Социјалистичка партија Српске.

Ковачевић је напоменуо да је Нешића на мјесто предсједника странке изабрао ДНС, као што га је та странка кандидовала и на мјесто директора „Путева Републике Српске“.

– Ми смо видјели да ту постоје озбиљни проблеми, покушавали смо на те ствари да укажемо, стизале су нам разне информације са терена и на крају више нисмо могли да трпимо – истакао је Ковачевић.

Он је навео да ДНС-у није урађено било шта лоше, већ је само Нешићу речено да не може више на тај начин злоупотребљавати јавне ресурсе.

Ковачевић каже да је ДНС странка која у већини локалних одбора дјелује самостално, те да се изјаснила да остаје уз СНСД.

Говорећи о коалиционим односима на различитим нивоима власти у БиХ, Ковачевић је рекао да СНСД са својим коалиционим партнерима, без обзира на Нешића, има убједљиву већину унутар српског корпуса у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

– Од пет делегата у Клубу Срба у Дому народа СНСД има четири. Мимо СНСД-а и наших партнера тешко је урадити било шта на штету Републике Српске. Нажалост, високи представници су по некаквој необјашњивој логици направили да је већина од 14 пет и то називају ентитетском већином – истакао је Ковачевић.

Он је додао да са тих пет може да се прави одређена врста проблема у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, што су до сада, како је навео, злоупотребљавати представици из СДС-а и ПДП-а који имају четири посланика, који су заједно са послаником СДА радили одређене ствари на штету Српске.

– Између осталог измијенили су Пословник Представничког дома, чиме су Републици Српској начинили непоправљиву штету. Осим тога, изабрали су своје директне политичке послушнике у Централну изборну комисију /ЦИК/ БиХ и сада праве цијели хаос са изборним процесом – напоменуо је Ковачевић.

Према његовим ријечима, ако Нешић жели да се прикључи тој екипи, да постане нови пијун СДА, то је легитимно, али ће СНСД на то имати политички одговор.

Говорећи о предстојећим локалним изборима, Ковачевић је рекао да је спорно све што ради Централна изборна комисија  БиХ у садашњем саставу, те да њихови потези немају везе ни са правом ни са Изборним законом.

– Најновији примјер је ситуација у Сребреници, гдје имамо 400 до 500 српских чласача којима ЦИК не дозвољава да гласају, јер су личне документе извадили послије закључења бирачких спискова, иако Изборни каже да они који на биралиште дођу са ваљаним документима могу да гласају на непотврђеним листићима, који се касније посебно броје на посебном мјесту –  објаснио је Ковачевић.

Говорећи о сарадњи Републике Српске и Србије, Ковачевић је навео да о томе говори одлука премијера Србије Ане Брнабић да њена прва посјета након поновног избора на ову функцију буде Бањалука и Српска.

– Односи Српске и Србије су бољи него икада у историји и то је нешто на што сви заједно треба да будемо поносни – истакао је Ковачевић.

Архива