Коалиција најавила жалбе и тужбе против ЦИК БиХ

05.11.2020 Актуелно

Представници српских странака које чине Коалицију „Заједно за Сребреницу“ данас су најавили подношење жалбе ЦИК-у БиХ и тужбе Апелационом вијећу Суда БиХ због најаве ЦИК да лицима која су извадила личну карту након закључивања бирачког списка у Сребреници, односно након 1. октобра, неће бити дозвољено да гласају на предстојећим изборима.

Предсједник сребреничког СНСД-а и лидер ове коалиције Радомир Павловић каже да је то речено на састанку чланова ЦИК-а са члановима Општинске изборне комисије /ОИК/ Сребреница, те оцијенио да је то недопустив притисак и незаконит покушај креирања изборног резултата.

„Тражимо да се избори у Сребреници одрже по истом закону као и у другим општинама у БиХ и да се не праве никакви преседани. Треба омогућити свим грађанима који имају важећа документа да остваре своје бирачко право у Сребреници као и у другим срединама и да се онемогући нелегално креирање изборног резултата“, рекао је Павловић на конференцији за новинаре.

Он је позвао све учеснике изборног процеса да дају допринос да се избори одрже фер и коректно и да се спријечи сваки евентуални покушај изборног инжињеринга.

Предстаник групе странака – Социјалистичке партије, НДП-а и ПУП-а Драган Јовановић рекао је да ове странке траже да се обезбиједи регуларност изборног процеса.

„Неприхватљиво је да десет дана пред изборе ЦИК мијења изборна правила и забрањује некоме да оствари бирачко право. Желимо да избори у Сребреници буду спроведени по истим правилима, као и у другим општинама“, поручио је Јовановић.

Предсједник сребреничког СДС-а и члан ове коалиције Момчило Цвјетиновић рекао је да су га српски чланови ОИК-а информисали о уцјенама, притисцима и пријетњама ЦИК-а, па чак и неким санкцијама за које нису нашли упориште и нису их изрекли.

„То је недопустиво и неприхватљиво и сматрам да је Сребреница као и друге општине, те да у ЦИК-у треба да се дозову памети и да се избори обаве по важећем закону као и претходни“, закључио је Цвјетиновић.

Кандидат ове коалиције за начелника општине Сребреница Младен Грујичић изјавио је да није добијен званични став ЦИК-а о забрани изласка на изборе особама које су након 1. октобра извадиле личну карту, а уколико би то урадио ЦИК би изашао из оквира својих надлежности и кршио би закон и Устав БиХ.

„ЦИК удовољава бошњачком бирачком тијелу и крши законе који јасно дефинишу ко и под којим условима има право да изађе на изборе. Борићемо се против изборног инжињеринга који се припрема под притиском СДА на српске чланове ОИК-а“, рекао је Грујичић.

Он је оцијенио да су његови политички противници схватили да губе изборе и на све могуће начине хоће то да онемогуће, али да ће им то бити „јалов посао“, јер ће он остварити изборну побједу.

Архива