Из Српске поручено: Амбасада самопроглашеног Косова само пуста жеља

06.11.2020 Актуелно

Посланик скупштине самопрогалешеног Косова из бошњачке заједнице, Дуда Баље, како преносе медији, упутила је захтјев премијеру тзв. Косова Авдулаху Хотију и члановима Предсједништва БиХ, за отварање канцеларије самопроглашеног Косова у Сарајеву. Из Српске је јасно поручено да такав приједлог неће добити подршку.

– Стигне ли у Предсједништво приједлог, да се у Сарајеву отвори канцеларија самопроглашеног Косова, ја ћу тај приједлог одбити, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Да БиХ не признаје самопроглашено Косово, каже, доказала је посљедња сједница Предсједништва.

– Нећемо отварати никакве канцеларије. БиХ не признаје самопроглашено Косово, а посљедња одлука Предсједништва је то и показала – рекао је Додик.

И предсједница Српске Жељка Цвијановић поновила је да од признања самопроглашеног Косова нема ништа, па због тога, најавама о могућем отварању канцеларије у Сарајеву, не треба придавати значај.

– Нису држава, па онда не могу да направе амбасаду, у суштини они не могу имати никакав дипломатски статус – јасно је поручила предсједница.

Идентично размишља и премијер Републике Српске Радован Вишковић.

– Не треба трошити ријечи о томе да би то имало некакав статус попут неке амбасаде, како се жели представити у јавности. Канцеларија је канцеларија – поручио је Вишковић.

Подсјећамо, у септембру је на приједлог хрватског члана Предсједништва Бих Жељка Комшића, на сједници Предсједништва разматран приједлог о признању самопроглашеног Косова, који није усвојен, јер је против био српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Архива