Иванцов: Република Српска треба да брани своје интересе у вишим институцијама

26.11.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Српске Радован Вишковић данас су током опроштајног састанка са амбасадором Руске Федерације у БиХ Петром Иванцовим констатовали да је Русија важна земља у провођењу мира у БиХ и значајан партнер Републике Српске и БиХ.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ захвалио је амбасадору Иванцову на сарадњи и разумијевању које је исказао према Републици Српској и БиХ за вријеме свог мандата.

– Драго ми је да разумијете нашу политику очувања Дејтонског мировног споразума. Били сте прави пријатељ и имали сте сензибилитет за наше ставове. Са Вашом земљом дијелимо основне вриједности међународног права. Изражавам захвалност амбасадору и нашем пријатељу за многе сусрете које смо имали и разумијевању које је исказивао за све наше проблеме, као и на подршци у провођењу Дејтонског мировног споразума – истакао је Додик.

Он је нагласио да ће мандат амбасадора Иванцова остати забиљежен као период промовисања јаког и принципијелног партнерства које су изградили, као и залагања амбасадора Иванцова да се и ставови Републике Српске чују у Савјета за провођење мира, гдје је био уважени члан.

Званичници Републике Српске захвалили су амбасадору Иванцову на успјешној сарадњи током његове дипломатске мисије у БиХ и изразили увјерење да ће пријатељска сарадња са Русијом на свим пољима бити још јача и ефикаснија у наредном периоду.

Они су оцијенили да постоји простор за јачање међусобне сарадње, посебно на пољу економије, саопштено је из кабинета Српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Иванцов је захвалио на сарадњи званичницима Републике Српске, пожељевши им успјешан даљи рад, а грађанима Републике Српске снажну и јаку Републику. Он је нагласио да Република Српска треба да брани своје интересе у вишим институцијама.

– Осјећао сам се веома добро са вама свих ових шест година и захвалан сам вам на одличним билатералним односима – истакао је Иванцов, изразивши наду да ће успјешни односи бити настављени и доласком новог амбасадора Игора Калабухова.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић одликовала је прошле године, поводом Дана Републике, амбасадора Иванцова Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа и за допринос у развоју свеукупних односа између Русије и Српске.

Архива