Инцко не говори у име Дејтонског споразума и треба да оде

24.11.2020 Актуелно

Предсједавајући и српски члан Предсједништва Бих Милорад Додик изјавио је вечерас да Србија, Хрватска и Република Српска хоће да оде високи представник из БиХ, као и 50 одсто Федерације БиХ и додао да високи представник Валентин Инцко мрзи Србе и говори у име бошњачког народа, а не Дејтонског споразума.

Додик је рекао да БиХ по Уставу припада само оно што јој је изричито дато, а да све остало припада ентитетима, те да би то требало да зна и Инцко који, како је навео, није задужен да тумачи Устав, али да се неовлаштено петља у тумачења много чега у БиХ.

Обраћајући се Савјету безбједности УН током састанка посвећеног обиљежавању 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, Додик је подсјетио да Бечка конвенција о међународном праву каже да се међународни споразуми примјењују, а не да се тумаче.

Додик је подсјетио да је Дејтонски споразум један од најважнијих докумената међународног права након Другог свјетског рата.

„Хоћу да кажем да је базични став Дејтонског споразума да је БиХ земља састављена од два ентитета и три конститутивна народа. БиХ је сложена државна заједница, која је пратила организацију САД и значајно се кроз Дејтонски споразум ослањала на оно што су САД у својој конституцији урадиле“, нагласио је Додик.

Додик је указао на то да су Инцко, као и високи представници прије њега, промијенили карактер Дејтонског споразума и умјесто да га, у складу са Бечком конвенцијом, примјењују, они су га тумачили, уводећи такозвани дух Дејтона.

„Због тога је необјективан, неправичан и криминалан био Педи Ешдаун који је користио све могуће начине да скрши Дејтонски споразум, а у својој књизи је написао да је његова улога била да укине Дејтонски споразум и направи нову БиХ“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, то никада није било овлаштење виског представника.

„То је била лаж коју су промовисали и његови насљедници све до Инцка, тврдећи да треба да направе неку другу БиХ мимо Дејтонског споразума“, додао је Додик.

Додик је рекао да је „фамозни високи представник уведен Анексом 10 Дејтсонског споразума о цивилном провођењу споразума“.

„Неовлашетно је и нигдје не пише да постоји Савјет за имплементацију мира, који је мимо Дејтона наводно дао високом представнику да, не само тумачи, помаже и усмјерава, него да намеће и доноси законе“, истакао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он је нагласио да се „неизабрани странац одједном појавио у свјетској политичкој пракси као неко ко је добио мандат на основу потписаног Анекса 10, који су потписале Савезна Република Југоиславија, Хрватска, Република Српска, Федерација БиХ и нека Република БиХ“.

Према његовим ријечима, у Акенсу 10 пише да је високи представник дужан да подноси извјештај странама потписницама и другим заинтересованим међународним институцијама, а Инцко никад није поднио извјештај Републици Српској.

„Данас од тих пет страна Србија, Хрватска и Република Српска хоће да оде високи представник, као и 50 одсто Федерације БиХ. На нивоу БиХ двије трећине политичких представника хоће да нестане високи представник, а он и овдје вечерас наставља да манипулише Савјетом безбједности, износи неистине, говори на бази очекивања тапшања рамена по Сарајеву и значајних добробити које добија због тога“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да у свему што је рекао и данас и раније, Инцко показује да мрзи Србе и да „или је плаћен за то или је заиста убијеђен да тако треба да буде“.

„Говорио је и данас о томе и желим да се осврнем на то, јер сам мислио сам да је ово мјесто за достојанствен разговор. Инцко, који злоупотребљава говорницу говори у име бошњачког народа, не говори у име људи овде, нити у име Дејтонског споразума“, рекао је Додик.

Додик је Инцка упитао да ли зна да је он предсједавајући Предсједништва БиХ.

„Ја као предсједавајући Предсједништва нисам запримио ниједан захтјев о томе да се Предсједништво изјасни у овој ситуацији и зато само могу могу рећи да о томе нема став Предсједништва и ви нисте човјек који тумачи Предсједништво, ја вам то никад нећу дозволити“, рекао је Додик.

Додик је поручио да је он тај који као предсједавајући тумачи ствавове Предсједништва, е не Инцко „својим лажима пред овако високим тијелом“.

„Зато се чудим откад вам господин /Свен/ Алкалај овдје у име БиХ, зашто је ту. Господин Алкалај никога није питао, а био је дужан да пита Предсједништво. Он овдје говори само у име свог шефа Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића. Алкалај нема сагласност за свој наступ, ово је приватан наступ и он никога не представља“, рекао је Додик.

Архива