Додик: Званичници Србије посвећени сарадњи са Српском

13.11.2020 Актуелно

Предсједник Србије Александар Вучић и предсједница Владе Србије Ана Брнабић су посвећени сарадњи са Републиком Српско и могу то да посвједочим, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Предсједник Владе Републике Српксе Радован Вишковић и предсједница Владе Србије Ана Брнабић потписали су данас заједничку изјаву о изградњи три хидроцентрале у горњем сливу ријеке Дрине.

– Морам да подсјетим да смо раније договорили да обиљежавамо заједничке датуме из наше прошлости. Данас Српска и Србија обиљежавају шест таквих догађаја. Имамо и заједнички празник у септембру – рекао је Додик.

Истакао је да ће радити на новим пројектима.

– И ово што смо досад урадили је импозантно. Веома су били запуштени комуникацијски путеви са Србијом. То није било случајно, намјерно се покушавао разјединити један народ. Ми сматрамо да имамо потпуно право да то промијенимо – нагласио је он.

Додао је да ће сви путеви и заједнички пројекти који се раде бити на добробит и на коришћење свима.

Додик је напоменуо да је такав пројекат и изградња ауто-пута од Раче према Бањалуци, те истакао да је Србија преузела на себе да финансира мост који је заједничка додирна тачка на Сави у Рачи, а који је огромна инвестиција.

– Сви морају да знају да је ово плодотворна сарадња коју ћемо и даље јачати. Радујемо се сваком успјеху Србије. Радујемо се признању европских институција, па и Свјетске банке, да је Србија на добром путу економског јачања и развоја, те да је Србија имала најбоље управљање кризом у региону и цијелој Европи – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да Срби у Српској сваки успјех Србије дочекују као и грађани Србије.

Додик је поручио да ће Српска и Србија остати посвећене да заједнички раде у областима здравства, те захвалио за сву пружену помоћ током пандемије.

– Захвалан сам и зато што наши грађани имају исти третман у Србији као и грађани Србије у области школства и здравства, а раније смо здравствене услуге плаћали четири пута више него грађани Србије – подсјетио је Додик.

Српски члан Предсједништва је рекао да су ово најбоље године сарадње Србије и Републике Српске.

– Ми овдје осјећамо посебну припадност, волимо да припадамо једном простору, једном обиљежју. Више се осјећамо да припадамо Србији него неким другим државним облицима овдје – навео је Додик.

Архива