Додик: Водимо свакодневне тешке борбе да се Дејтон одржи

23.11.2020 Актуелно

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се свакодневне воде тешке борбе да се Дејтон одржи и да један број људи у Српској то не разумије, наводећи да су свих протеклих година високи представници настојали да смање снагу Републике Српске и поново граде „неку БиХ“.

Додик је навео да у БиХ не прихватају пружену руку Србије и да су, када им је рекао да је та рука пружена, одговорили: „Да пружена, али не мислимо да је то добро“.

Додик је рекао да је годинама уназад постојало настојање да се уруши српски идентитет на простору БиХ и уопште на простору бивше Југославије, али да се у томе није успјело и да је значајан допринос томе дао Његова светост патријарх српски Иринеј и Српска православна црква.

– Каже се да постоје „босански“ Срби, „хрватски“ Срби. Тај покушај да се територијално идентификују Срби јесте тежња да се угаси њихов идентитет. То датира из Отоманског царства. Да се не смије никада дозволити Србима да постану најважнији чинилац на Балкану – рекао је Додик за ТВ Хепи.

Он је додао да вјерује се да сваки британски амбасадор који дође на ове просторе едукује на тој доктрини.

– Мислим да је тај концепт да је добра само Србија која је слаба, а добри Срби су они који су подијељени, али то није тако. Срби су озбиљан народ и наше двије државе. Они који нам кажу да се окренемо Сарајеву гурају неку причу која је пуна имагинације, али имагинација за нас није непозната ствар – рекао је Додик.

Додик је поручио да свијет није успио ни да сатанизује српски народ, ма колико то желио, јер се није могла изигнорисати српска страдалничка историја.

Архива