Додик: Српски народ ће увијек обиљежавати Дан примирја

11.11.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Срби данас обиљежавају Дан примирја у Првом свјетском рату као сјећање на огромно страдање и голготу српског народа и српске војске у до тада најстрашнијем сукобу који је свијет видио, те поручио да ће то бити увијек обиљежавано.

Додик је истакао да Срби обиљежавају Дан примирја на начин како је то могуће у овим тренуцима.

Он је навео да је примирје било важна ствар јер је омогућило да се српска војска консолидује, након огромног страдања које је претрпила преласком преко Албаније.

– То је била голгота која је тамо однијела преко стотине хиљада живота српских војника – изјавио је Додик у Градишци.

Он је подсјетио да је српски народ у Великом рату изгубио велики дио своје популације, од чега 35 одсто мушкараца најбоље, војничке, доби.

– Чињеница је да је мир био неопходан управо нашем народу и то је нешто што ћемо обиљежавати стално – нагласио је Додик.

У свијету се данас обиљежава Дан примирја, у знак сјећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Њемачком и тиме окончале Први свјетски рат.

Примирје у Првом свјетском рату потписано је на данашњи дан 1918. године у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.

Дан примирја се обиљежава у исто вријеме у свим главним градовима држава побједница.

У до тада најстрашнијем сукобу који је свијет видио, према подацима Конференције мира у Паризу 1919, Србија је изгубила 1.247.435 људи, односно 28 одсто цјелокупног становништва које је имала према попису из 1914. године. Од тог броја погинуло је или умрло од рана и епидемије 402.435 војника.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвијет Наталијине рамонде, а у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвијета.

Архива