Додик: Споменик Новици Гушићу – поука свима нама да чувамо Српску

08.11.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је мало војсковођа који могу рећи да су побиједили у биткама попут митровданских офанзива, а још мање је оних који су као пуковник Новица Гушић били команданти не само војске, већ и народа.

– Пуковник Гушић је предводио војску и народ, одбранио земљу и сачувао образ. Више од тога један човјек, војник и војсковођа не може за живота учинити – рекао је Додик који ће данас у Невесињу присуствовати откривању споменика Новици Гушићу.

Додик је истакао да су заједно с њим у одбрани Невесиња стајали сви – од војника до њихових родитеља, од мајки и сестара до њихове дјеце.

Он је нагласио да је добро што ће данас у Невесињу бити откривен споменик Новици Гушићу који ће стајати као поука свима нама да чувамо Републику Српску, али и као подсјетник непријатељима да никада нису и неће моћи да заузму Невесиња.

Споменик Новици Гушићу у природној величини биће постављен на улазу у бившу касарну „Невесињска пушка“, а рад је познатог академског вајара Бојана Микулића из Бањалуке.

Гушић је преминуо у Београду у марту ове године у 79. години, а сахрањен је у родном селу Братач код Невесиња.

Када је у јуну 1992. године кренуо егзодус српског народа и војске из долине Неретве, Гушић је 16. јуна на Чобановом пољу код Невесиња стао пред војску и народ и рекао да даље нема повлачења.

Тог дана је формирана Невесињска бригада и сматра се да је то било пресудно за одбрану источне Херцеговине и Републике Српске.

Гушић је на челу Невесињске бригаде био и током Митровданске офанзиве у новембру 1992. када је далеко јачи непријатељ доживио тежак пораз од припадника Невесињске бригаде, чиме су сачувани источна Херцеговина и Република Српска. Бригада под његовом командом није изгубила ни педаљ територије.

Архива