Додик: Ријечи команданта Гушића ући ће у анале српског командовања

08.11.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће ријечи команданта Невесињске бригаде Новице Гушића, који је стао пред борце и рекао да немају ни резервно Невесиње ни резервни положај већ да морају да бране породице, ући у анале српског командовања и српске историје.

Додик је истакао да је у име институција Републике Српске захвалан за све што су покојни командант и сви његови саборци, и мртви и живи, учинили за слободу овог народа.

– Мислим да је права мјера одавања поштовања управо овај споменик који ће, не само подсјећати Невесињце на њега, него и оне који ту буду долазили, пролазили. Знаће да је ту био човјек који није хтио да узмакне, јер је знао да је, ако узмакне, предао овај град и да ће се тешко више моћи вратити – рекао је Додик на откривању споменика легендарном команданту у Невесињу.

Додик је напоменуо да је Новица Гушић веома добро знао, када је прихватио да командује Невесињском бригадом, да на Невесиње наилази вишеструко јачи непријатељ, за којег је знао да му је овај град стратешки важан, али и да је животно важан за народ који ту живи.

Гушић је, додао је Додик, разумио и веома добро знао истину српског народа, да може да има слободу само тамо гдје има државу, а да је тамо гдје је нема страдао, одлазио у концентрационе логоре, био бацан у јаме, као и да је сматрао да је бранити свој народ и породицу најчасније дјело.

– Зато оно што знам и оно што сам видимо може да уђе анале онога што се сматра командовањем код Срба, који су итекако богати тим примјерима великих војсковођа и јунака – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је непријатељ 1992. године хтио да стигне Србе који су успјели да побјегну на неки други простор, да их потлаче, али им је на том путу стала Невесињска бригада, која је имала 42 погинула, многе рањене.

Додик је нагласио да на онима који управљају и раде, и у локалној заједници заједници и на нивоу Републике, остаје одговорност за укупан развој Српске за коју је рекао да је стабилна, свјесна себе и не дозвољава да се са њеним правима манипулише, да изгуби стечена права.

– Република Српска је створена 9. јануара 1992. године одлуком Народне Скупштине, као одраз слободе и захтјев овог народа да има своју државу на овим просторима. Јер као што сам рекао, сви смо знали, да без државе нема ни слободе. Свако друго паковање Републике Српске, било какви други државни облик, било би само губитак слободе. Зато ми не можемо да имамо ништа друго на уму него да се боримо за Српску, као државу, јер је то синоним за нашу слободу – рекао је Додик.

Он је напоменуо да Република Српска можда многима није дала оно што су они можда и очекивали од ње, али је учинила све што је могла, поготово у немогућим околностима политичке борбе за свој статус.

У оквирима најезде страних интереса који су, по правилу, били на страни непријатеља Српске, она је, каже Додик, успјела да очува субјективитет, политичке институције, а развијала се и развијаће се све више, као поштовање не само према мртвима, него и према живима који ту живе.

– Република Српска данас истиче своја права, и неће одустати од истицања својих права. И данас, и у наредним годинама и деценијама поново ће се причати о томе гдје је и шта је Република Српска – нагласио је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска не само вољена од српског народа, гдје год да живи, већ поштована и од неких великих важних сила.

– Република Српска може да нестане само ако је се ми одрекнемо. Зато се никада не смијемо одрећи Републике Српске, државе, српског народа на овом простору јер то значи да је то слобода српском народу – нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, зато је Гушић дао све што је знао и умио, а многи борци животе, да би одбранили на Митровдан слободу овог града, бранећи укупну слободу Републике Српске.

Он сматра и да Република Српска сигурно не би била то што јесте да Невесиње, од Невесињске пушке даље кроз историју све до отпора усташама у Другом свјетском рату, није било и остало њен важан стратешки дио.

– Зато сам овдје да се одужим, свјестан да то није све што могу, великом војсковођи. Човјеку који је командовао овом бригадом, који је био свјетионик, који је окупљао, који није дао да се иде, господину Гушићу који је за живота постао легенда – рекао је Додик.

Он је одао дужну почаст Гушићу и свим српским борцима палим за слободу у протеклим ратовима.

– Нека овај споменик буде споменик, не само Новици, него српском борцу, не само Невесињске него и свих наших бригада, свих наших ратова, и свих наших побједа и свих наших страдања – рекао је Додик.

Архива