Додик: Република Српска, а и пола ФБиХ жели да Инцко оде

24.11.2020 Актуелно

Дејтонски споразум је један од најважнијих докумената међународног права након Другог свјетског рата – рекао је Милорад Додик предсједавајући Предсједништва БиХ обраћајући се Савјету безбједности УН.

– Дејтонски споразум се не тумачи, он се примјењује – додао је Додик.

Истакао је да је БиХ сложена заједница која се кроз Дејтон ослањала на оно што се примјењивало и у САД.

– Високи представници су промијенили Дејтонски споразум, мијењајући дух Дејтона. Педи Ешдаун, је кршио све могуће споразуме, а то је признао и у својој књизи. И сви су промовисали такву политику, све до Инцка – поручио је Додик.

Поновио је да нигдје не пише да постоји Савјет за имплементацију мира.

– Тај савјет је, наводно, дао високом представнику да сам доноси и намеће законе – истакао је Додик и додао да међународни ниво није увео високог представника већ да га је увео Анекс 10.

Додик је поручио је да је мир кључна ријеч овог времена који је успостављен Дејтонском споразумом.

– Устав БиХ каже да се БиХ састоји од два ентитета и три конститутивна народа. Нигдје не пише да БиХ има имовину, тако да Инцко не може да спречава инвестиције – каже Додик.

Рекао је да Србија хоће да оде високи представник.

– Хрватска исто, Република Српска жели да нестане, пола Федерације БиХ жели да он оде. А, он и даље манипулише и износи неистине. Злоупотребљава говорницу и кад говори, представља само један бошњачки народ – поручио је Додик.

Додик је истакао да жели БиХ састављену из два ентитета и три народа.

– Уколико то није могуће, нико нам неће забранити да сањамо своју слободу – нагласио је Додик.

Архива