Додик: Предложићу да Парламент Српске разматра рад ОХР-а

07.11.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће предложити да Народна скупштина Републике Српске размотри извјештај о раду ОХР-а и високог представника у БиХ, у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума.

Додик је изјавио да ће предложити да високи представник Валентин Инцко „дође и чује људе, јер је то његова обавеза“.

– У Анексу 10 пише да ће високи представник подносити извјештаје Савјету безбједности и неким другим, те потписницама Анекса, а потписница Анекса је и Република Српска. Да није било тог потписа никад не би био високи представник – рекао је Додик новинарима у Српцу.

Коментаришући најаву Амбасаде Русије у БиХ да ће на сљедећој сједници Савјета за имплементацију мира /ПИК/ поставити питање оправданости даљег ангажмана ОХР-а у БиХ, Додик је упитао ко може да види оправдање у свему томе.

– У чему је његова улога. Високи представници су највећи кршиоци Дејтонског споразума. ОХР је успостављен Анексом 10 који је потписала Србија, Хрватска, Република Српска, Федерација БиХ и нека Алијина БиХ коју су само увукли у споразум зато што су раније признали БиХ, па САД нису хтјеле да признају да су погријешиле – напоменуо је Додик.

Додик је нагласио да ОХР није увео ни Савјет безбједности, ни ЕУ ни било ко други. „Умјесто да одговара потписницима Анекса 10, како је то предвиђено, он је нашао да само одговара муслиманима и ником другом“, тврди је Додик.

Реагујући на Инцков „апел српском члану Предсједништва БиХ да промијени назив Студентског дома на Палама и уклони почасну таблу са именом Радована Караџића или да се у супротном суочи са забраном путовања у земље ЕУ“, Додик је рекао да ће прије Инцко отићи одавде него што ће њему забранити улазак у ЕУ.

– Зашто Инцко није био објективан па рекао да треба да се уклони назив улице Алије Изетбеговића? Зашто мисле да нас то не вријеђа? – питао је Додик.

Према његовим ријечима, овдје се не може говорити о томе ко је осуђен, а ко не, јер ни Хитлер није осуђен па га сви сматрају највећим злочинцем у прошлом вијеку.

– Мјерило је да ли име Алије Изетбеговића вријеђа нас и да ли је то синоним за зло према српском народу у протеклом рату, а јесте – нагласио је српски члан Предсјендиштва.

Додик је напоменуо да Инцка више нико озбиљно не схвата, те да је питање да ли вриједи и коментарисати његове ставове.

– Замислите да он себи дозволи да мене 24 пута помене на сједници Савјета безбједности. То говори о мржњи и то није нормално. Могао је да напише неки извјештај који је смислен, да каже шта су отворени проблеми. Ја нисам први који говори да је БиХ неодржива и да је пропала земља. Медији су пуни тога –  истакао је Додик.

Он је додао да разни научници, па чак и политичари говоре о неодрживости БиХ. „Са друге стране, хвала му што ме помиње, није мала ствар да вас помињу 24 пута на засједању Савјета безбједности у било ком контексту“, навео је Додик.

Архива