Додик отворио објекат трансфузије у Болници „Србија“

09.11.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан и директор Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву Небојша Шешлија отворили су вечерас објекат трансфузије у овој здравственој установи.

Након пресијецања врпце Додик је изразио задовољство што је је овај објекат адаптиран и што ће служити, не само Заводу за трансфузиологију, већ и за потребе Болнице „Србија“, али и свих грађана са подручја Сарајевско-романијске регије.

– Драго ми је што је договорено да то буде за потребе Завода и да то рјешава још један проблем који је био ургентан, у оквиру самих услуга болничког карактера – рекао је српски члан Предсједништва.

Он се присјетио да је приликом једне од посјета Болници питао чему служи објекат чији је назив „Бањалука“, а који је био девастиран и напуштен, те додао да је тада договорено да ће он бити сређен, јер је непримјерено да један такав објекат буде поред новог објекта ове здравствене установе.

– Волим да долазим на мјесто гдје обиљежавамо нашу побједу, а свакако је побједа изградити било шта ново што служи људима, болници – рекао је Додик, те додао да му је задовољство да се уради нешто што остаје.

Он је истакао да ће када поново буде долазио у Болницу „Србија“, за коју је рекао да је било идеја да се расформира, још док је била болница „Касиндо“, знати да је објекат трансфузије плод заједничког рада, њега и менаџмента ове здравствене установе.

– Овај проблем смо ријешили и сада идемо даље, у рјешавање наредних – истакао је Додик и поновио да је отварање овог објекта од великог значаја јер ће служити грађанима, љекарима, те помоћи успјешном лијечењу грађана ове регије.

Шешлија је рекао да је као добровољни давалац крви препознао озбиљност проблема да у Болници „Србија“ нема простора за раднике Завода за трансфузијску медицину, те да се обезбиједе бољи услови за њихов рад.

Према његовим ријечима, адаптација овог објекта коштала је 175.000 КМ.

Он подсјетио да је објекат „Бањалука“ отворен још 1921. године, те нагласио да од тада датира и његова улога у самом кругу болнице.

– Сада је добио значајну улогу и драго ми је што су овдје просторије Завода за трансфузијску медицину Републике Српске – рекао је Шешлија, те изразио наду да ће у наредном периоду овај објекат бити и први регионални центар овог завода.

Гузијанова је истакла да је организациона јединица Завода у Касиндолу била у неадекватним условима, тако да су радници радили у отежаним околностима.

– Очекивали смо рјешење проблема са пресељењем болнице у нови објекат, што се није остварило, тако да је у посљедње двије године, доласком Шешлије на мјесто директора Болнице, указано на тај проблем – рекла је Гузијанова.

Она је изразила наду да ће овако диван простор послужити и за побољшање услова рада Завода за трансфузијску медицину, али и повећање квалитета, те повећања броја добровољних давалаца крви.

Према њеним ријечима, објекат је опремљен, а обезбијеђена су средства за набавку нове опреме, захваљујући подршци Владе Републике Српске и разумијевању Министарства здравља.

Шеф Службе трансфузије у Болници „Србија“ Јелена Стојановић Лукић рекла је да је отварање овог објекта од великог значаја за становнике комплетне регије, те појаснила да је трансфузија једна од базичних грана медицине.

– Њен развој је омогућио развој и осталих грана медицине, нарочито хируршких, али осталих – истакла је она, те подсјетила да од 1992. године, од како је основана општа болница у Касиндолу, одмах основана и трансфузија, која је све до данас била у старим и неусловним просторијама.

Она је захвалила Додику и менаџменту Болнице што су се потрудили да се обезбиједе средства за ову нову зграду трансфузије, како би се могли проширити капацитети и пружити адекватна здравствена заштита грађанима регије.

Архива