Додик: Одлазак митрополита Амфилохија је велики губитак за све Србе

02.11.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је смрт митрополита Амфилохија велики губитак за све Србе и све православне вјернике.

Додик је нагласио да је митрополит Амфилохије био један од највећих ауторитета у Српској православној цркви, човјек који је знао да окупи народ, а поготово народ у Црној Гори у којој је, како је рекао, требало одбранити светиње.

– Упокојени Амфилохије је знао на који начин се с тим борити и народ је то препознао. Он није само био вјерски вођа и човјек од ауторитета, он је окупио и ујединио вјерујући народ Црне Горе и спријечио вјештачки покушај да се диференцира ко којем народу припада. То је једно од његових великих достигнућа – рекао је Додик.

Нагласио је и да људи у Републици Српској жале за његовим одласком и додао да је митрополит Амфилохије био радо виђен гост на нашим просторима.

– Он је често говорио да Срби имају једну крштену државу, мислећи на Републику Српску, полукрштену Србију и некрштену Црну Гору. Никада није пропуштао прилику да то каже. Али, вјерујем да је на крају живота могао да посвједочи чињеници да се у оквиру литија и борбе за светиње у Црној Гори окупио сав народ и у Србији и Републици Српској дајући подршку – рекао је Додик.

Он је нагласио да је приликом задњег контакта са митрополитом, док је боравио у болници, било договорено да ће се почетком новембра састатати с њим у Требињу, али на жалост, истакао је, нашли су се у Подгорици на његовој сахрани.

Архива