Додик: Неће бити полицијског часа; Ограничити приватна дружења

12.11.2020 Актуелно

Неће бити полицијског сата, али апелујем на становништво да ограничи приватна дружења, поручио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, гостујући у емисији Телеринг.

– На тај начин будимо свијест народа. Заједно морамо да побиједимо ову епидемију. Забрана кретања сама по себи не даје ефекте и резултате. Наш народ је показао склоност да послуша и буде солидаран – нагласио је Додик.

Додик каже да се та солидарност не подразумијева према институцијама, већ најприје према друштву, али и здравственом сектору.

– Република Српска ће издржати, и има ресурсе да издржи ову кризу и ненадане трошкове. Некад се и сам запитам, гдје смо све могли уложити новац, да није било пандемије, али борба за људске животе је најважнија ствар, и то остаје наш приоритет. Један дан лијечења од ковида у болницама кошта и до 4.000 марака, на респиратору. Некад и мање, али у просјеку 2.000 дневно. Ми данас имамо 1.045 у болницама , што је два милиона марака дневно. А то нису планирани трошкови. Морали смо преусмјерити однекуд – – поручио је Додик.  

Истакао је да ће упркос буџетском мањку од 270 милиона марака Српска и до краја ове и наредне године инвеститрати у капиталне објекте и тако ублажити посљедице.

Грађане је позвао да изађу на изборе и да се придржавају савјета епидемиолога.

Српски члан Предсједништва је нагласио да ће се и даље наставити улагања у здравствени сектор.

– Пандемија изавана вирусом корона није зауставила инвестиције у здраственом сектору. Очекује нас изградња и реконструкција болница у Зворнику, Добоју, Приједору и Требињу. Подсјећамо, изграђене су ковид болнице у Бањалуци, Бијељини, Источном Сарајеву, Невесињу, Фочи. Зар треба некога да подсјећамо како су изгледале прије тога ове болнице – рекао је Додик.

Он је наговијестио да је план када прође пандемија улагање и у бањски туризам, зашто ће бити издвојено око 80 милиона КМ, јер послије борбе са вирусом, многима ће бити потребне бањске услуге, и Српска жели да спремно дочека тај период.

Архива