Додик: Консензус о европском путу – вриједно достигнуће БиХ

21.11.2020 Актуелно

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је потписивање Дејтонског споразума историјски датум за цијели свијет, јер је успостављен мир на основу политичког договора о политичком систему у БиХ и омогућена стабилност и помирење.

– У БиХ нема сукоба на бази етничког односа према другима и то је највећа вриједност Дејтонског споразума. Он у себи има друге вриједности, јер је показао да „зараћене стране у непотребном сукобу“ могу да успоставе суживот и да наставе да раде на бази консензуса о томе како треба да постоје односи у БиХ која је вишенационална и вишевјерска земља – рекао је Додик након састанка чланова Предсједништва БиХ са високим представником ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозепом Борељом.

Напоменуо је да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да је то основа за све договоре у БиХ, те да апстрактна прича о грађанима неће моћи дати резултате.

Додик је истакао да се БиХ различито односи и према Дејтонског споразуму и да Република Српска обиљежава дан потписивања Дејтонског споразума као свој државни празник, док то није случај у Федерацији БиХ.

Оцијенио је да је консензус у БиХ око Европске уније вриједно достигнуће које је постигнуто у БиХ.

– Замолили смо Вас да учините све да у идућој години БиХ добије статус кандидата. То је нова динамика која би пружила нове услове и околности за градњу свих оних ствари које сте нас подучили – рекао је Додик.

Додик је изразио захвалност ЕУ за помоћ у времену пандемије корона вируса.

– Ми смо дио заједничког пројекта набавке вакцина и за БиХ, мада покушавамо да то учинимо и на друге начине, као сви у свијету. Жељно ишчекујемо рјешење са вакцинама како би зауставили ову пошаст и да почнемо да смањујемо негативне ефекте на наш развој, а они су велики – нагласио је Додик.

Он је упозорио да је БиХ изгубила огромне јавне приходе због епидемије вируса корона.

– Дио тога смо рјешавали кроз аранжман са ММФ-ом и са Европском комисијом, али је очигледно да је то истрошено и да нам треба нови пакет помоћи како би могли да превазиђемо изазове у неколико наредних мјесеци – навео је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, највећи изазов који може довести до много политичких проблема у БиХ је криза пандемије која је изазвала економске посљедице.

– Ако будемо рјешавали економске посљедице на прави начин они ће се мултипликовати на политичким разликама које ћемо овдје тешко зауставити. Зато Вас молим да нам помогнете око креирања и убрзавања пакета помоћи за БиХ, која је дио укупних проблема које има и ЕУ, САД и све државе свијета – нагласио је Додик.

На данашњи дан, подсјетио је, парафиран је Дејтонски споразум прије 25 година, а након тога и потписан у Паризу.

Додик је нагласио да је важна је чињеница да је Дејтонски споразум потписан у једној европској земљи, али не треба занемарити улогу Хрватске и Србије које су биле учеснице и потписнице овог споразума, а да су ентитети потписали свих 11 анекса Дејтонског споразума и тиме потврдили своју верификацију.

– О Дејтонском споразуму причају историчари, наука, али треба да се убацимо на европски пут, а он не може да буде без „дејтонског баланса и консензуса“ који је успоствљен као однос у политичким одлукама кроз механизам координације који је донесен напорима Европске комисије. Тиме смо успјели да ријешимо многа питања и наставићемо то да радимо – поручио је Додик

Архива