Додик: Инцку смета име Караџића, а не смета Изетбеговића, „Зелених беретки“

07.11.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је Валентин Инцко бошњачки лобиста и фактор нестабилности у БиХ и што прије он оде, прије ће се створити услови за договор и стабилизацију у БиХ.

– Условљавање неизабраног странца шта и како у једној земљи може да се зове, засјенило је манире окупатора којих се ова земља нагледала. Занимљиво је да му смета име Радована Караџића, а не смета име Алије Изетбеговића, ‘Зелених беретки’, Јуре Францетића или Миле Будака, по којима улице у ФБиХ носе имена –  истакао је Додик упитан да прокоментарише Инцков апел српском члану Предсједништва БиХ да промијени назив Студентског дома на Палама и уклони почасну таблу са именом „Радован Караџић“ и ако то не уради до наредног састанка Савјета безбједности у мају би требало да се суочи са „забраном путовања у све земље ЕУ“.

Додик је нагласио да је Инцко, од тумача споразума што му је мандат, дао себи задатак да нам пројектује не само будућност него и прошлост.

– Мислим да је то за човјека његових габарита претежак задатак. Овдје је толико дуго да је морао да схвати да народи у БиХ не гледају исто ни на прошлост ни на будућност – рекао је Додик.

Он је оцијенио да Инцко овдје губи вријеме и да би кориснији ових дана био својој држави чији је главни град био мета исламског тероризма.

– Да се врати кући имао би шта да исприча властима своје земље о тој теми, јер је толико година провео у БиХ да је могао да научи много о тероризму, онима који регрутују терористе и њиховим рутама – закључио је српски члан Предсједништва БиХ.

Архива