Додик и Вучић посјетили Српску кућу у Подгорици

01.11.2020 Актуелно

Српски члан Предедсједништва Републике Српске Милорад Додик изјавио је приликом посјете Српској кући у Подгорици да овај објекат служи за јачање српског идентитета и да ће Српска сарађивати са руководством те установе.

– До сада сам о овоме слушао и било ми је важно да постоји. Сада сам видио да је импозантно и да ово треба да послужи за јачање нашег увјерења, да наш народ има право на свој идентитет, да је на правом мјесту и да не може да се одрекне ничега од свог идентитета – рекао је Додик новинарима, након што је са предсједником Србије Александром Вучићем посјетио Српску кућу.

Он је рекао да је угодно изненађен и изгледом самог објекта Српске куће, садржаја који је видио.

– Наравно да ћемо и ми из Републике Српске сарађивати са људима који управљају овим објектом и учинити да садржај буде што бољи – додао је Додик.

Он је нагласио да овај објекат говори о Србији да води рачуна о свом народу гдје год се налази и да је важно да се очувају све те функције.

Вучић је рекао да је Србија у овај објекат, најљепши у Подгорици, уложила 3,5 милиона евра, те најавио да ће још више улагања у овај објекат.

– Срећан сам што је ово поклон Србије српском народу у Црној Гори и таквих ствари ће бити још, и на приморју и на северу Црне Горе. Наша жеља је да Срби буду своји на своме, да никога не дирамо, да поносно чувамо своје име и презиме и да помогнемо нашим људима који живе овде – рекао је Вучић.

Он је додао да ће 300 својих књига дати као лични поклон Српској кући, те да ће обезбиједити још 700 књигакао донацију Србије ради промоције српског писма и језика.

Извршни директор Српске куће Емило Лабудовић је рекао да посјета Вучића и Додика није само част за Србе у Црној Гори, него и охрабрење да неће остати сами и на маргини.

Он је позвао све културне, научне, ликовне и остале ствараоце широм српског простора да знају да су им врата Српске куће увијек отворена, те да је потребно успоставити и културну и емотивну везу, осим политичке.

Након посјете Српској кући, Додик и Вучић ће присуствовати сахрани митрополита АмФилохија у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици.

Српска кућа је сједиште институција и организација које су основане ради очувања културног и националног идентитета српског народа, за чију изгрању је Влада Србије издвојила 3,4 милиона евра.

У „Српској кући“ су смјештене Матица српска, Институт за српску културу, Српски национални савет, Удружење књижевника српског народа, Српска телевизија, Српски радио, новине, портали, Српски културни центар…

Архива