Додик: Борићу се за права свог народа

25.11.2020 Актуелно

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у завршној ријечи у обраћању Савјету безбједности УН-а поводом 25 годишњице потписивања Дејтонског споразума да ће се борити за права свог народа.

– Захваљујемо се Уједињеним нацијама што његују праксу да мале земље могу износити своје ставове. Чули смо старе говоре, који се протежу више од 20 година. Ипак, стварност се промијенила, има успјеха, али и манипулација које треба истаћи – рекао је Додик.

Навео је да су се вечерас чули и они који се лажно брину о народу Српске.

– Када је у питању Уставни суд, само радите оно што радите и у својим земљама у Уставним судовима – рекао је Додик.

Истакао је да поштује и жали за сваком жртвом рата, без обзира којој нацији припада.

– Завршен је рад Хашког трибунала у коме су Срби осуђени на хиљаду и сто година робије, а Бошњаци четрдесет и нешто године. То није сразмјерно рату који је овдје био. Имате човјека који је у Сребреници убијао Србе о чему постоје видео записи, а њега Инцко и његови шефови из СДА сматрају „мајком Терезом“, док је сваки Србин монструм који треба да буде кажњен тако што ће бити увучен у земљу у којој неће имати права. На то не пристајем као представник свог народа – каже Додик.

Он је напоменуо да је Република Српска за европски пут БиХ и да сва будућа рјешења морају бити у складу са Дејтонским споразумом.

Када је ријеч, каже Додик, о формирању нових органа на нивоу БиХ, онда Инцко неће да наведе да то могу само урадити стране које су потписале Дејтонски мировни споразум.

– Дакле, то су Република Српска и Федерација БиХ, а никако Инцко. Зашто је Инцко кршио међународно право? Биће пронађен начин да у правичној правосудној процедури затражимо и одбранимо своја права. Сада знамо да велики свијет подржава велику имагинацију која се зове високи представник – рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он ја навео да подржава суштинску реформу Изборног закона БиХ, а не ону коју заговара Инцко.

– Ова реформа мора поћи од једне суштинске ствари, а то је да људи морају бити видљиви у заједничким институцијама БиХ. Ако то немате, мислим да смо добро трасирали пут ка нестанку БиХ. Нећу прихватити сатанизацију Срба у Србији и Републици Српској и оно што није у и његовом интересу, јер је српски народ слободарски и жели да гради добру БиХ без високог представника – каже Додик.

Он је напоменуо да су избори у БиХ, након грађанског рата, били слободни и фер, што је оцијенио и ОЕБС и упитао ко је Инцко да тумачи изборе и како се бира Централна изборна комисија.

– БиХ саслужује мир и слободу као слободна земља састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Све изван тога је згрожавање слободе и мира. Република Српска нема ратни план и план сецесије, али нам Инцко неће забранити нашу имовину – рекао је Додик.

Он је изразио задовољство што је чуо саговорнике у Савјету безбједности УН чије народе и земље поштује.

– Нажалост, Инцко је схватио да има подршку, а не Дејтонски споразум. Ту јесте проблем, јер он урушава Дејтонски споразум, али када будем имао прилику борићу се за свој народ јер је частан и слободарски. БиХ може да опстане са два ентитета и три народа, док Хрвати не затраже свој ентитет што би био поштено и фер – рекао је Додик и навео да не подржава ратне злочине.

Када је ријеч о табли која је на Палама постављена првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, Додик је навео да је постављена када Караџић није пресуђен за ратне злоче и позвао Инцка да је, када буде спреман, заједнички скину.

Он је поново да подржава Дејтонски мировни споразум, европски пут БиХ, али не и чланство у НАТО савез.

– Заједнички морамо очувати мир на овим просторима за шта се свесрдно залажем – закључио је Додик.

Додик се обратио на састанку видео линком и ово је први пут да се један званичник из Републике Српске обрати Савјету безбједности УН.

Архива