Цвијановић: Влада Српске и здравствени сектор максимално одговорили на изазове

28.11.2020 Актуелно

Ово је заиста тежак период за све нас, али вјерујем да ћемо се, ако будемо дисциплиновани, заједно са нашим здравственим радницима, изборити са изазовима које је вирус корона ставио пред нас, рекла је у интервјуу за „Вести онлајн“ предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановић је рекла да се показало да неочекивана пошаст 21. вијека погађа све – нације, државе, богате, сиромашне…

– Ово је заиста тежак период за све нас, али вјерујем да ћемо се, ако будемо дисциплиновани, заједно са нашим здравственим радницима, изборити са изазовима које је вирус корона ставио пред нас, а то је прије свега очување живота и здравља наших грађана. У том погледу, морам истаћи да је велики број наших грађана схватио озбиљност ситуације и дисциплинован је у погледу придржавања препорука надлежних органа. Наше институције су и прије саме појаве вируса у Српској, донијеле сет превентивних мјера, знајући да нећемо моћи да избјегнемо ово зло које представља палнетарни проблем – истакла је Цвијановић.

Подсјетила је да је Република Српска била међу првима који су доносили ригорозне мјере, са циљем да избјегне најгори могући сценарио, додавши да је било и оних који су сматрали да су те мјере биле претјеране, али се показало да су оне дале резултате.

На питање каква је здравствена ситуација у Републици Српској, предсједница Српске је рекла да је прилично сложена, као и у свим земљама у Европи, истакавши да су Влада и здравствени сектор Републике Српске максимално одговорили на изазове.

– С обзиром да је број заражених повећан, и наша одговорност мора бити већа. Када кажем наша, мислим и на институције али и на сваког грађанина као јединку. Највећи терет од почетка епидимије носе наши здравствени радници. Они су хероји нашег доба, јер је ово, након рата, настрашнија ситуација. Криза узрокована епидемијом вируса корона носи са собом различите изазове, али су институције Републике Српске, иако смо мање развијени у односу на многе земље у Европи и свијету, са далеко мањим могућностима када је у питању здравствени сектор, одреаговали боље него неке развијене земље – нагласила је Цвијановић.

Она је додала да је Српска успјела да набави потребну опрему коју није имала чак и у вријеме када је практично било немогуће доћи до респиратора и маски усљед огромне потражње.

– Велику захвалност дугујемо Србији, која нам је прва притекла у помоћ и дала подршку у виду медицинске опреме, прихватању најтежих болесника, али и редовном снабдијевању наших грађана, Кини, Русији и Европској унији. Република Српска је ишла у корак са изазовима и кроз период када смо уводили ванредно стање које је захтјевало нови активизам предсједника Републике у легислативном смислу, прошли смо без неких проблема – навела је Цвијановић.

Нагласила је да здравствени сектор и даље трпи огроман притисак и може им се олакшати једино на начин да се сви придржавају прописаних мјера.

– Притисак трпи и привреда у овом моменту, иако је повећан број заражених, наше опредјељење је да све функционише и ради, али у оквиру прописаних мјера којих се морају сви придржавати. Сматрамо да је у овом тренутку погубно још више гушити привреду, али свакако да приоритет број један остаје сачувати животе и здравље наших грађана – појаснила је Цвијановић.

Нажалост, додала је она, опоравак од пандемије трајаће дуго у свим земљама свијета, па и у Републици Српској.

– Дубоко смо свјесни проблема са којима се суочава наша привреда у овако сложеном начину живота и рада, али и околностима на регионалном и европском плану, мислим при томе на наше традиционалне спољнотрговинске партнере на које ће пандемија такође, у економском смислу, имати негативне посљедице. Зато је важно што је Влада Републике Српске већ креирала одређене мјере чији је циљ подршка привреди и заштита радника – истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, суштина је у томе да Република Српска остане ликвидна и да буџет буде у стању да извршава обавезе према корисницима, али и да се реализују зацртани пројекти, те да је веома важно да буде настављена комуникација Владе са социјалним партнерима и да се види на који начин се може кретати даље.

Архива