Цвијановић: Постављене баријере да ОХР може да остане вјечно

07.11.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је поводом предстојеће сједнице Савјета за спровођење мира /ПИК/ на којој ће бити ријечи о статусу ОХР-а да су они који ће о томе одлучивати већ поставили „баријере за свој одлазак“ и настојали да се осигурају да у БиХ остану вјечно.

– На наредној сједници ПИК-а доћи само до тога да они који желе останак ОХР-а овдје то и верификују на начин да кажу: `нас је више који мислимо да треба да остане ОХР овдје` и да потврде такву једну ствар – рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Она је додала како треба предложити да ОХР оде одавде, што је нужност овог друштва, а не да се позива на неке измишљене услове које су сами записали прије много година, своје циљеве, јер су тако већ поставили баријере за свој одлазак и настојали овдје остати вјечно.

– С друге стране, имате све нормалне прогресивне извјештаје, укључујући и онај ЕУ који упућује на то да не може држава да се креће путем европских интеграција и не може нигдје стићи ако има међународног представника те врсте, који у суштини, ја бих рекла у већини случајева, квари посао ЕУ – рекла је Цвијановић.

Представници ЕУ, сматра она, бар се труде да покажу неки активизам, да нешто ураде.

– У крајњем случају, представници ЕУ имају два до три пута мању плату, али бар су је зарадили, за разлику од високог представника који то није учинио. Дакле, ништа позитивно не видим на хоризонту са високим представником који дјелује на овај начин у оквиру БиХ. То што сједи негдје у ћошку, повремено пријети, упућује стално на Републику Српску као неког потенцијалног кривца, затвара очи за све оно што се дешава у Федерацији БиХ – рекла је Цвијановић.

Она је истакла да високи представник још ниједан проблем који је проузрокован од стране бошњачке политичке сцене никада није нити разоткрио, нити осликао на начин како тај проблем заслужује.

– Према томе, он је пристрасан – закључила је Цвијановићева.

Архива