Цвијановић: Модернизација здравственог сектора показује снагу Српске

10.11.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да отварање најсавременије ангио-сале у региону, у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци, показује снагу Српске, која и у тешким временима пандемије вируса корона води рачуна модернизацији здравственог сектора и услуга.

Цвијановић је након пуштања у рад навела да би и у нормалним временима опремање модерне ангио-сале био велики подухват у здравственом сектору сваке државе.

– А када то радимо у ово вријеме кад смо притиснути великом кризом изазваном пандемијом, онда је то ствар за дивљење – рекла је Цвијановић новинарима.

Она је захвалила свим здравственим радницима у Српској за пожртвованост, као и свима који доприносе да се смањи прилив обољелих.

– То су сви они грађани који виде рачуна о свом понашању, труде се да што је више могуће заштите и себе и друге и тако олакшавају посао овим људима, који неуморно раде, на начин који изазива дивљење свих нас. На нама је да им помогнемо да њихово оптерећење буде што је могуће мање – поручила је Цвијановић.

Предсједница Српске је нагласила да је за сваку похвалу начин на који су уређени послови на УКЦ-у, који носи огроман терет и који је највише изложен оптерећењима.

– Похвале иду и на рачун брзе реорганизације болничког живота овдје, пружања услуге управо због ове пандемије, а то је ствар којој су се људи овдје предано посветили. Они су у само неколико дана одвојили одређене службе, како би на посебан начин третирали људе који су инфицирани, а да истовремено не угрозе све оне којима је потребна друга врста интервенције и лијечења – рекла је Цвијановић.

Она је истакла да су здравствени радници хероји овог времена.

– Морамо тражити сваки могући начин да им се одужимо као друштво и као институције и ја сам сигурна да ћемо тако и радити. Морамо разумјети да смо ми, као грађани, ти који превасходно можемо допринијети да се смањи притисак на здравствени сектор – каже Цвијановић.

Она је напоменула да је огроман број људи који су инфицирани, а посебно је проблем што много људи има тешку клиничку слику.

– Оно што се њима дешава треба да буде упозорење свима нама – рекла је предсједница Републике Српске.

Цвијановић је навела да грађани носећи маске штите себе и друге, додајући да је то једна од мјера којом се може спријечити ширење епидемије и водити рачуна о јавном здрављу.

– Држите дистанцу, носите маску, немојте ићи на велика окупљања. Сви смо жељни живота, сви желимо да функционишемо пуним плућима, али ово вријеме захтијева да носимо маске, не зато што је то неко прописао, него зато што то спасава наш живот и животе свих људи око нас – поручила је Цвијановић.

Архива