Цвијановић: „Малим Шенгеном“ многе ствари биће побољшане

09.11.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је пројекат „малог Шенгена“ добра идеја и да ће његовом реализацијом бити побољшане многе ствари на Западном Балкану.

– Многи сумњају да је то замјенска форма за процес европских интеграција, али бих рекла да је у суштини припремна фаза за овај процес. Не знамо колико ће процес дуго трајати, односно док се не дође до чланства у ЕУ, и с тога смо ми, као приоритетан циљ, дефинисали да се добије статус кандидата, јер нам то даје више простора за институционалне и сваке друге везе, те кориштење средстава ЕУ – рекла је Цвијановић новинарима у Градишци.

Она је истакла да ће „мали Шенген“ значити добру припрему у процесу европских интеграција.

– До чланства у ЕУ се долази на основу испуњавања одређених услова и критеријума и, према томе, ово може да буде добра показна ствар или аранжман у којем ћемо се навићи да функционишемо на другачији начин, уз олакшано кретање и функционисање привреде у регону. Све ово заједно ствара претпоставке за кретање ка ЕУ – додала је Цвијановић.

Она је нагласила да кретање ка ЕУ није заустављено због пројекта „мали Шенген“, него због других ствари.

– Те су ствари, с једне стране на ЕУ, а с друге на земљама западног Балана, и сигурна сам да тај процес неће бити доведен до краја у блиској будућности, а конкретно говорим о пријему неких нових држава. Налазимо се на том путу зато што је то добро за грађане и све што реформишемо у друштву је добро без обзира када ћемо стићи у чланство – каже Цвијановић.

Архива