Цвијановић: Инцков извјештај фалсификат и политички смишљен

05.11.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је извјештај о БиХ високог представника Валентина Инцка најобичнији фалсификат, политички смишљен и с предумишљајем прављен у намјери да се покаже кривица на некоме ко није крив, а заштите они у чијем интересу ради.

Цвијановић је нагласила да је Инцко дубоко инкорпорисан у политичку сарајевску сцену гдје ради у интересу бошњачких политичких партија, али не зато што сматра да су у праву, већ на тај начин чува своју позицију.

– Наш одговор долази у виду нашег извјештаја који реално приказује слику, указује на опасност и описује стање. Знамо да свака озбиљна власт или институције морају иза себе остављати писани траг и ми то радимо настојећи да на тај начин побијемо све фалсификате које годинама читамо управо у тим продукованим, фабрикованим извјештајима које потписује Инцко, а саставља неко сасвим други – рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Додала је да је апсолутно сувишно говорити о улози високог представника у вријеме када се прича о европским интеграцијама.

– Ако само упоредите функције које постоје данас, ево високи представник и оно што се зове специјални представник ЕУ, ма како они покушавају нама приказати да постоји нека потребна кохабитација, то је, уствари, један велики промашај – закључила је Цвијановић.

Високи представник за БиХ Валентин Инцко обратиће се данас Савјету безбједности УН и представити 58. извјештај о статусу спровођења мира у БиХ.

Архива