Цвијановић: Деценијама на сцени лицемјерство међународне заједнице

02.11.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је у БиХ већ деценијама на сцени тотално лицемјерство међународног фактора, те да се ни сада нико неће огласити о питању ОХР-а и страних судија у БиХ, који су у извјештају достављеном Савјету безбједности наведени као препрека на путу БиХ ка ЕУ.

Када је ријеч о међународном фактору у БиХ, Цвијановић је нагласила да је ту увијек било много лицемјерства, много неспособности и грешака које су често прављене и намјерно.

– Прећутали су многе важне ствари. Сви знају у чему лежи проблеми и сви знају ко продукује проблеме, али стално правите неку лажну слику. Оно што је мали помак они проглесе великим успјехом, а оно што су огромни недостаци, као што је постојање ОХР-а и интервенционизам који је био овдје, гурају под тепих и нико то неће да коментарише – изјавила је Цвијановић у Прњавору.

Према њеним ријечима, прећутали су и чињеницу да Уставни суд са својим страним судијама доноси одлуке које нису темељене на Уставу.

– Уставни суд доноси одлуку која излази изван оквира Устава, а треба да штити уставност. То су ствари о којима нико не жели да прича, али причамо ми. Шаљемо своје извјештаје Савјету безбједности и сви они који кажу како ми на то немамо право, у ствари врло предано прочитају те извјештаје и узимају их и те како за озбиљно – навела је Цвијановић.

Цвијановић је напоменула да свака озбиљна власт мора да оставља писани траг да указује на одређене проблеме, да жели да се поправе одређене ствари и да укаже на то ко су кривци и шта су недостаци одређеног система.

Она тврди да, због свега тога, Република Српска мора да буде свјесна своје важности.

– Морамо бити свјесни важности очувања Републике, јачања наших институција, задржања и његовања ове велике љубави која постоји. Гдје год идете, широм Републике Српске, видјећете то разумијевање да морате да чувате, штитите, јачате, развијате Републику Српску да би она била у стању да се одупре разним притисцима – рекла је предсједница Српске.

Архива