Буџет за наредну годину око 3,5 милијарди КМ

11.11.2020 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће буџет Републике Српске за наредну годину износити колико и овогодишњи, око 3,5 милијарди КМ.

Вишковић је рекао да ће прије усвајања буџета Републике Српске за наредну годину бити један ребаланс, јер је за здравство издвојено више од 170 милиона КМ, а што је више од 20 милиона КМ, колико је било превиђено ребалансом буџета.

Он је подсјетио да је пад прихода од индиректних пореза у БиХ скоро 10 одсто, те нагласио да ће тај пад осјетити и буџет Републике Српске и Федерације БиХ.

– Да бисмо надокнадили пад прихода од директиних и индиректних пореза, мораћемо то ријешити кредитним задужењима – рекао је Вишковић за БХТ и додао да се то тако ради у цијелом свијету.

Према његовим ријечима, пандемија вируса корона има снажан утицај не само на људске животе, здравствени систем, већ и на економију, тако да ће и та кредитна задужења зависити од дужине трајања пандемије.

Вишковић је појаснио да без помоћи Владе Републике Српске, многе фирме не би могле опстати, али ни здравствени систем.

– Оно што је ново у буџету за наредну годину јесте да ћемо ићи на смањење трошкова гдје год је то могуће, код материјалних трошкова, репрезентације, путовања – појаснио је предсједник Владе Српске и додао да ће се средства усмјерити на инвестиције, помоћ реалном и здравственом сектору, заштиту домаће производње и економије.

Вишковић је навео да ће Влада већ сутра расправљати о сету закона којим би се укинули и смањивали парафискални намети, чиме ће се направити уштеде реалном сектору у Републици Српској.

Он је навео да ће бити превиђено и враћање пореза и доприноса оним послодавцима који запошљавају нове раднике.

– Ако је послодавац запослио радника на три године, онда ће се двије године враћати ти доприноси за све новозапослене раднике, али не за оне који су у корони отпустили раднике, него за оне који нису отпуштали или за оне послодавце који отварају нове погоне, њима ћемо ту мјеру прилагодити како би што више подстакли запошљавање у Републици Српској – рекао је Вишковић.

Архива